Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πρόσθετα βάρη φέρνει το νέο φορολογικό


thumb

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο διάλογος για το νέο φορολογικό, το οποίο και αναμένεται να φέρει νέες επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής εισηγείται σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Ειδικότερα το υπουργείο προβλέπει τη δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% από 45% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται περιορισμός των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα. Την ίδια ώρα το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20%, με στόχο τη μείωση του σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στο μέλλον.
Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αναμένεται να αντικαταστεί από τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, τις οποίες και θα παρακολουθεί – επικαιροποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος ανά τρίμηνο.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι από το διάλογο είχε αποχωρήσει η ΝΔ μετά την αναταραχή που προέκυψε με τη φορολόγηση των βοηθητικών χώρων.

Οι θέσεις της ΝΔ έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εισηγείται την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των μερισμάτων με ενιαίο συντελεστή 15, τη μείωση του ΦΠΑ σε 19% από 23%, σε 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...