Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ο,τι θέλει ο λαός

Photo: Crash Medios@FlickrΈνα σύνθημα του Κ.Κ. Αλβανίας, του κόμματος που επί 36 χρόνια κυβέρνησε «δια πυρός και σιδήρου» τη γειτονική χώρα, έλεγε όλο νόημα: «Ο,τι λέει το κόμμα κάνει ο λαός, ο,τι θέλει ο λαός, κάνει το κόμμα». Το θυμήθηκα με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι τα «θέλω» του κυρίου Καρατζαφέρη, γίνονται «πρέπει» με τόσο επίσημο τρόπο.

«Στρατόπεδα για να κλείσουμε τους μετανάστες» είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΛάΟΣ, ή «Λαός» όπως συνηθίζει να αποκαλεί ο ίδιος το κόμμα του, και η επιθυμία του παίρνει σάρκα και οστά. Σε πρώτη φάση, όπως ενημέρωσε ο υπουργός, προωθείται η δημιουργία Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, αλλά και "καταυλισμών έκτακτης ανάγκης", προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση με εντατικούς ελέγχους, για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών και άλλων, που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Σχεδιάζεται να διαμορφωθούν 14 στρατόπεδα για τον ίδιο σκοπό. Αυτό το «και άλλων που επιδιώκουν παραβατική συμπεριφορά» γεννά, πάντως, μερικές ερωτήσεις. Από εδώ και στο εξής, λόγου χάρη, όποιοι «επιδιώκουν παραβατική συμπεριφορά», θα «μαντρωθούν» σε «καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης»; Χωρίς δικαστήριο ή το δικαστήριο θα διατάξει να σταλούν σε αυτούς τους χώρους; Υπάρχει σε άλλη χώρα του δημοκρατικού κόσμου τέτοιο προηγούμενο; Όταν, κύριε υπουργέ, λέτε «και άλλων» εννοείτε «και άλλων μεταναστών» ή «και άλλων που δεν είναι μετανάστες»;

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σε στρατόπεδο θα οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για ποινικές παραβάσεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι δικαστικές αρχές να τους αφήνουν ελεύθερους, αφού όλα τα υπάρχοντα κρατητήρια είναι στην παρούσα φάση γεμάτα. Αλλά εκεί θα οδηγούνται και οι αιτούντες άσυλο, έως ότου εξετάσουν τα αιτήματά τους, προκειμένου να προλαμβάνεται ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά τους, στο διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου». Απίθανη λογική που ξεπερνάει κάθε επιθυμία του ΛάΟΣ και του προέδρου του. Προληπτική φυλάκιση για πρόσφυγες, αμφιβάλω αν εφαρμόστηκε ποτέ στην οικουμένη.

Υπάρχει και άλλο «ζουμί» στην ιδέα των "καταυλισμών έκτακτης ανάγκης". Η λύση αυτή προωθείται για να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Δηλαδή, εκατομμύρια ευρώ θα πάνε για τον εξωραϊσμό στρατοπέδων και τον εγκλεισμό ανθρώπων που είτε φταίνε για κάτι είτε απλώς φταίνε που υπάρχουν. Και όλα αυτά ειπώθηκαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που όσο να΄ναι, όλο και κάποια αυτιά θα χάιδεψαν, όλο και μερικά «ψηφαλάκια» θα φέρουν. Είπαμε, «ο,τι λέει το κόμμα κάνει ο λαός και ο,τι θέλει ο λαός, κάνει το κόμμα».
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών .
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...