Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μπαίνει τεκμήριο και για τα (πρώην) αυθαίρετα

Με 40 ευρώ το τετραγωνικό θα «μετρούν» κατά τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τα οποία νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο για τα αυθαίρετα. Με μια λιτή διάταξη νόμου, η οποία περιελήφθη στο νομοσχέδιο-γίγας του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει την παγίδα των τεκμηρίων, συνυπολογίζοντας σοφίτες, πατάρια και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν κατά τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.
«Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με τον Ν. 4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας» ορίζεται στο νομοσχέδιο-διάταξη, που διευρύνει ανάλογα το τεκμαρτό εισόδημα και κατά συνέπεια τον φόρο που προκύπτει.
Εφέτος οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν στον πίνακα 5 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα στους κωδικούς 212-226 τους βοηθητικούς χώρους που «τακτοποιήθηκαν» μέσα στο 2011, με το υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί ότι για τακτοποιημένους χώρους που δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Ετσι, οι φορολογούμενοι που τακτοποίησαν πατάρια, σοφίτες και υπόγεια αφενός θα πρέπει να το δηλώσουν, αφετέρου να πληρώσουν έξτρα φόρο αν το τεκμαρτό τους εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται πληθώρα διάσπαρτων φορολογικών ρυθμίσεων, ορισμένες εκ των οποίων στοχεύουν στην απλοποίηση του συστήματος, άλλες όμως κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
1Ενιαίος φορέας είσπραξης φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών. Στη δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται - με την έκδοση απλής υπουργικής απόφασης - και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών για τα οποία προωθείται (με διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο) καταβολή τους μέσω τραπεζών παράλληλα με τη μισθοδοσία. Ετσι στήνεται διπλό μπλόκο ελέγχων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
2Μπλόκο διασταυρώσεων και στα μισθωτήρια ακινήτων. Μπαίνει τέλος στη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων από τις εφορίες και καθιερώνεται η ηλεκτρονική θεώρησή τους. Με τον τρόπο αυτόν, αφενός «ξεμπλοκάρουν» οι εφορίες, αφετέρου θα μπορούν να γίνονται σαρωτικές διασταυρώσεις.
3Ε9. Αν αλλάξει η οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, δεν θα χρειάζεται να υποβάλει νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων. Αντιθέτως διατηρείται η υποχρέωση υποβολής νέου Ε9 στην περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης.
4Ραβασάκια ΦΑΠ. Από το 2010 και μετά τα εκκαθαριστικά του φόρου ακίνητης περιουσίας θα εκδίδονται χωριστά για κάθε φυσικό πρόσωπο, ώστε να αποφευχθούν προστριβές μεταξύ συζύγων που έχουν χωρίσει ή βρίσκονται σε διάσταση.
5Υποχρεωτική η δήλωση για μισθωτούς - συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ. Μετά τη μείωση του αφορολογήτου, προσαρμόζεται ανάλογα και το ύψος του εισοδήματος λόγω αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ή αυτό που προέρχεται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, πάνω από το οποίο πρέπει να υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
6Δεν εκπίπτει το χαράτσι. Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Περιορίζοντας την έκπτωση αυξάνεται ο φόρος.
7Φόρος σε προσωπικές εταιρείες. Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 25% εις βάρος ΑΕ και ΕΠΕ όταν μετατρέπονται σε προσωπική εταιρεία για φορολογηθέντα κέρδη και αφορολόγητα αποθεματικά.
8Νέα αναβολή στον φόρο υπεραξίας. Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα συνεχίσει να επιβάλλεται φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, κατά την πώληση μετοχών οι οποίες αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, επομένως - με τα σημερινά δεδομένα - με συντελεστές που φθάνουν έως και στο 45%.
9Πρώτη κατοικία. Δικαιούχοι απαλλαγής πρώτης κατοικίας είναι, εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, και οι πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
10Στο Διαδίκτυο οι διοικητικές λύσεις. Για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων, απαντήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε ερωτήματα που υποβάλλονται από πολίτες για διάφορα φορολογικά ζητήματα θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...