Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Να καταργήσει το χαράτσι δεσμεύεται η ΝΔ – Προτείνει φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα

Να καταργήσει το χαράτσι δεσμεύεται η ΝΔ – Προτείνει φοροελαφρύνσεις στα ακίνηταΜεγάλες φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων υπόσχεται προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, στα κεντρικά τους γραφεία και μετά παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του κόμματος. Βασικότερη όλων, είναι η κατάργηση του χαρατσιού για τα ακίνητα, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δημιουργία του ΕΤΑΚ με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής και εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, στόχος της ΝΔ είναι να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες. «Η φορολογική πρόταση της ΝΔ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε την οικοδομική δραστηριότητα -που σήμερα έχει τελματωθεί- ως έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας», σημείωσε. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «η κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια αντιμετώπισε με τον πιο εχθρικό και εξοντωτικό τρόπο την ακίνητη περιουσία. Η κατάσταση αυτή, είναι άνευ προηγουμένου και ουσιαστικά οδηγεί σε μια ‘οιονεί δήμευση’ περιουσίας» και τόνισε ότι η φορολογική πρόταση της ΝΔ κινείται προς την κατεύθυνση της απλούστευσης του τρόπου φορολόγησης, αλλά και της δημιουργίας ενός διαχρονικού φορολογικού περιβάλλοντος με σταθερούς κανόνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ΝΔ όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί και στο πρόγραμμά της, προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο ‘χαράτσι’ της ΔΕΗ (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και από 1/1/2013 θα αλλάξει ριζικά
το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία».
Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις της ΝΔ, προβλέπουν:
· Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
· Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
· Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
· Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%.
· Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).
· Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.
· Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.
· Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.
· Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
· Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).
· Καθολική καθιέρωση (από 1/1/2013 δια μέσου συμβολαιογράφων) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας -για πρώτη φορά- ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...