Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία χωρίς τεχνολογική και αναπτυξιακή εστίαση


Οι «αποκαλύψεις» σχετικά με το «κρυφό» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ανατάραξαν ξαφνικά τα πολιτικά ρεύματα και έδωσαν λαβή για πληθώρα σχολίων. Μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε για το θέμα έκτακτες δηλώσεις. Αλλά ήταν, πράγματι, κρυμμένο ένα καταχθόνιο πρόγραμμα που βγήκε ξαφνικά στην επιφάνεια; Όχι, κατα τη γνώμη μου.
Εάν διαβάσουμε προσεκτικά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, καταλήγουμε στο αυτονόητο: στη στάση εξυπηρέτησης των δανειακών συμβάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την συναινετική διαδικασία με τους εταίρους της Ελλάδας. Οι μεν δεν θέλουν πολλά λόγια, προτιμούν τη ρήξη στα γρήγορα, οι δε, όπως ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Μηλιός, θέτουν ένα πλαίσιο διεργασιών πριν... τραβήξουν το καλώδιο από την πρίζα.
Κριτική έχει αναπτυχθεί και από το ίδιο το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτές τις προγραμματικές γραμμές δράσης. Ο προσκείμενος στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητης κ. Λαπαβίτσας, βρήκε πολλά σαθρά σημεία. Έχουν δημοσιευτεί οι απόψεις του (Τα Νέα, 17.09.2014). Γράφει ο κ. Λαπαβίτσας:
«Δυστυχώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα έδιναν αξιοπιστία στους αριθμούς δεν υπάρχουν. Οι συντάκτες του Σχεδίου φρόντισαν βέβαια να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο κατά 500 εκ., αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γεγονός παραμένει ότι αναμένουν να συλλέξουν 6 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αν κρίνουμε από την τεράστια δυσκολία να συλλεχθούν τα χρέη προς το Δημόσιο το 2012 και το 2013, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό χωρίς καν να μπούμε στο ζήτημα του κατά πόσο τα χρήματα του ΤΧΣ θα αποδειχθούν όντως προσβάσιμα και φυσικά στο κατά πόσο θα βρεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί πλήθος προγραμμάτων που επιδιώκουν χρηματοδότηση από την ίδια πηγή».
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν έχει παρουσιασθεί από το κόμμα επισήμως ο κ. Λαπαβίτσας, αφού έχει και γνώσεις και αναλυτικές ικανότητες, να σας δώσω μια απάντηση: διότι είναι, χρόνια τώρα, υπέρμαχος της επιστροφής μας στη δραχμή. Κάτι που ο ρεαλιστικός ΣΥΡΙΖΑ έχει αφαιρέσει από το 2012 και μετά από το λεξιλόγιό του. Όχι όμως και η πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη!
Οι ελλείψεις που διαπιστώνω στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσες τέλος πάντων έχουν διατυπωθεί, αφορούν την ολική απουσία αναπτυξιακών γραμμών που να στηρίζουν τη βιομηχανική, τεχνολογική και αγροτική ανάπτυξη. Εδώ θα περίμενε κανείς να κερδίσει πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει άμεση πρόσβαση σε θέματα των εργαζομένων και ταλαιπωρημένων, όπως αναφέρει. Αλλά, όχι. Τίποτα συγκεκριμένο. Αντιθέτως, διαβάζουμε περιγραφές ενός νεφελώδους σχεδίου Ανασυγκρότησης και Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης που θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασιας γαι λίγο καιρό. Πυροτεχνήματα δηλαδή, χωρίς καν την αναφορά στους μικρομεσαίους παραγωγούς, βιοτέχνες, κατασκευαστές και ελεύθερους επαγγελματίες, που τους έχει κοπεί η ανάσα.
Τελικά, έχει δίκιο η Αλέκα Παπαρήγα και το ΚΚΕ που έχει κάνει στο παρελθόν επανειλημμένα σκληρή σχετική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ!
Κλείνω με τις εξής διαπιστώσεις:
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αναλυτικό πρόγραμμα που να είναι άξιο αυτου του ονόματος. Αυτό το αναφέρει ξεκάθαρα και άνθρωπος προσκείμενος στο ίδιο το κόμμα. Η κοστολόγησή του δεν περιέχει ούτε μία σχέση αρνητικής ανάδρασης, που θα ειναι σίγουρη σε φάση σύγκρουσης. Και θα μετριέται όχι σε εκατομμύρια, αλλά σε δισεκατομμύρια ευρώ που θα λείπουν.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάλλον καν σκεφτεί να αναδείξει θεματα τεχνολογίας και βιομηχανικής κλαδικής παραγωγής που θα μπορούσαν να δωσουν πνοή σε δομική μείωση της ανεργίας. Εκεί που χρειάζεται η μόχλευση, στην πραγματική οικονομία, υπάρχει απειρία και μάλλον έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων στα στελέχη.
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παλέψει με τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά θηρία στο γήπεδό τους, εγκαταλείποντας μάλιστα την όποια αρωγή από τους κοινωνικούς μας εταίρους!
Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πηγαίνετε σε κατάληψη, ούτε σε πορεία διαμαρτυρίας με τραγούδια και με ντουντούκες. Πηγαίνετε να κυβερνήσετε μια χώρα. Την Ελλάδα. Το έχετε εμπεδώσει άραγε;
ΥΓ: Και η κυβέρνηση, που μας την έχει στημένη, με το μέιλ του Χαρδούβελη που διέρρευσε με νέα μέτρα; Δεν λες τίποτα για αυτό, θα μου πείτε. Απαντώ: Έτσι είναι. Θα έρθουν και άλλα μέτρα. Με όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί. Αλλά τι είδους και με ποια προοπτική; Το μη χείρον, βέλτιστον. Ή, κάπως λαϊκότερα: Να μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι...
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...