Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Εξαφανίζουν» χρέη εκατομμυρίων από τα νοσοκομεία, για να μειώσουν το έλλειμμα!

Λιγότερες δαπάνες και μικρότερο έλλειμμα από ό,τι ανακοίνωνε προ μηνός το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2010. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κρατικό έλλειμμα το 2010 ήταν τελικά 21,5 δισ. ευρώ, αντί 23,3 δισ. που ανακοίνωνε προ μηνός το υπουργείο Οικονομικών.

Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Κυρίως επειδή στο ενδιάμεσο «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους τρόπους (π.χ. ειδικές εκδόσεις ομολόγων για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων), ώστε να μην επιβαρύνουν το 2010, καθώς πρόκειται για στοιχεία που υπολογίζονται σε ταμειακή βάση (ροές πληρωμών και δαπανών).

Έτσι, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα από τη Eurostat, το υπουργείο Οικονομικών το μειώνει με το γνωστό τρικ των ομολόγων. Ειδικά οι υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), στα τέλη Ιανουαρίου εμφανίζονται μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ, αφού διαμορφώθηκαν στα 4,06 δισ. ευρώ, έναντι 4,96 δισ. ευρώ που ανήλθαν στις 31/12/2010.

Από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες των φορέων της γενική κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η ελάφρυνση των οφειλών της γενικής κυβέρνησης κυρίως οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αποπληρωμή περίπου 800 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους της περιόδου 2005-2009.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31/01/2011 στα 329 εκατ. ευρώ περίπου. Τα μεγαλύτερα χρέη όμως συνεχίζουν να εμφανίζουν τα νοσοκομεία. Ακόμα και με τη ρύθμιση μέρους των οφειλών τους προς τους προμηθευτές, νοσοκομεία παρουσίασαν τον Ιανουάριο ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,4 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου.

Υψηλά χρέη εμφανίζουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (λόγω ανοιχτών οφειλών σε νοσοκομεία, προμηθευτές κ.λπ.). Από 1,9 δισ ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους έφθασαν στα 2 δισ ευρώ τον Ιανουάριο. Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου όφειλαν τον περασμένο Ιανουάριο 168 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των υπουργείων προς τρίτους στο τέλος Ιανουαρίου ανήλθαν στα 585 εκατ. ευρώ περίπου, από 866 εκατ ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών επιβαρύνει το υπουργείο Μεταφορών, καθώς τα χρέη προς εργολάβους εκτινάχθηκαν στα 387 εκατ. ευρώ περίπου. Συνολικά, εάν στα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, προστεθούν και οι οφειλές των υπουργείων 585 εκατ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Δεν στέλνουν στοιχεία

Και τα στοιχεία αυτά όμως διαρκώς μεταβάλλονται, καθώς συνεχώς προστίθενται και κάποιοι νέοι φορείς, που στέλνουν στοιχεία με καθυστέρηση. Ακόμα και τώρα όμως, 234 φορείς του Δημοσίου δεν απέστειλαν τα χρέη τους, παρά τη σχετική υποχρέωση που έχουν, αλλά και την ενεργοποίηση απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που προβλέπει ποινές όπως πάγωμα επιχορηγήσεων και κόψιμο μισθού στους διοικούντες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας,το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το ΑΠΕ, το Ταμείο Πρόνοιας των Υπαλλήλων της Βουλής, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Καποδιστριακό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η ΔΕΚΑ ΑΕ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και μεταξύ πολλών άλλων δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να δώσουν στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Ιανουάριο.

Για τον Ιανουάριο του 2011 οι φορείς που δεν είχαν αποστείλει στοιχεία ανέρχονταν στους 208, έναντι συνολικού αριθμού 892 φορέων (ο αριθμός των φορέων της γενικής κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε από τις αρχές του 2011 μετά τον Καλλικράτη και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις διάφορων οργανισμών). Σε ό,τι αφορά το 2010, 374 φορείς δεν έδωσαν στοιχεία (από σύνολο 1601 που ήταν πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη) στο Δημόσιο.

Μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), φτάνοντας τα 4,06 δισ. ευρώ από 4,96 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου, κυρίως λόγω της αποπληρωμής περίπου 800 εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους της περιόδου 2005-2009.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 1,18 δισ. ευρώ από τα 5,93 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο στα 4,65 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αφού εκτός α από τα νοσοκομεία και οι υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης (δηλαδή τις υποχρεώσεις των υπουργείων) μειώθηκαν από τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο κατά 281 εκατ. ευρώ .

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι και για τον Ιανουάριο παραμένει το πρόβλημα της καθυστέρησης ή καθολικής αποχής από την αποστολή στοιχείων πολλών από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα από τους συνολικά 1.601 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 1.227 (στο προηγούμενο δελτίου του ΓΛΚ για το Δεκέμβριο οι φορείς που είχαν στείλει στοιχεία ή 1.197) δείγμα του ό,τι στοιχεία έστελναν περίπου ένας στους τέσσερεις φορείς του Δημοσίου. Τον Ιανουάριο ο αριθμός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε από τους 1601 στους 892 λόγω της εφαρμογής του σχεδίου του «Καλλικράτη» . Δεν βελτιώθηκε όμως η ροή της απσοτολής στοιχείων αφού και τον Ιανουάριο έστειλαν στοιχεία περίπου ο ένας στους 4 φορείς ( ποσοστό 23% ) δηλαδή οι 684 από τους 892 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης .

Πιο απείθαρχα από όλους εμφανίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία τον Ιανουάριο έστειλαν στοιχεία περίπου τα 6 στα τα 10 (36 από τα συνολικά 61) . Κυρίως εκεί αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, δέσμευση του 50 % των εσόδων και παρακράτηση του μισθού του υπευθύνου. Υποψήφια για ποινές είναι και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό αποστολής στοιχείων μόνο 40% (195 από τα 318) για τον Ιανουάριο

Καλύτερα είναι τα πράγματα με τους ΟΤΑ, αφού τον Ιανουάριο έστειλαν στοιχεία οι 320 από τους 386 «Καλλικρατικούς» δήμους ( ποσοστό 83% ) και τα 133 από τα 134 δημόσια νοσοκομεία, αγγίζοντας την πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...