Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πώς θα γλιτώσουμε;


Σαν να ήμασταν πραγματικά …pigs (γουρούνια) αντιμετωπίζουν, πλέον, οι ξένοι τις χώρες που συνθέτουν το προσβλητικό PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain) καθώς οι επιθέσεις με αφορμή το πρόβλημα χρέους είναι συνεχείς και έντονες.
Στο πρωινό δημοσίευμα του Economist, κατά το οποίο η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν χρεοκοπήσει, ήρθαν να προστεθούν υποβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, αξιολογώντας την πλέον με BBB-, και εστιάζοντας στην ανησυχία, κατά πόσον μπορεί η Λισσαβόνα να λάβει εξωτερικό δανεισμό ενώ διέρχεται επισήμως προεκλογική εκστρατεία έως την 5η Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο διευθυντής της Fitch Ντάγκλας Ρένγουϊκ ανέφερε σχετικώς ότι "η αυστηρή υποβάθμιση, αντανακλά κατ' ουσία την ανησυχία του οίκου, αναφορικά με το γεγονός ότι ένας εξωτερικός δανεισμός σε ωφέλιμο χρόνο γίνεται λιγότερο πιθανός βραχυπρόθεσμα, μετά από τον προσδιορισμό των γενικών εκλογών για την 5η Ιουνίου".

Την 24η Μαρτίου ο ίδιος οίκος αξιολογούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας με Α-.

Αν η ίδια πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, θα περιπέσει στην κατηγορία "κερδοσκοπία", δηλαδή ο οίκος θα κρίνει πλέον ότι "δεν είναι βέβαιο ότι οι τυχόν αγοραστές πορτογαλικών ομολόγων θα εξοφληθούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας".
Η Standard & Poor's μείωσε την Παρασκευή κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας από Α σε ΒΒΒ+, επικαλούμενη μελλοντικούς κινδύνους για τους ομολογιούχους.

Πάντως, η μείωση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν στην Ιρλανδία, ενώ ο οίκος Standard & Poor's επισήμανε τις σταθερές προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

"Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα θετικό. Το γεγονός ότι μας κατατάσσουν στις σταθερές (οικονομίες) είναι σημαντικό και η γλώσσα που χρησιμοποίησαν είναι ενθαρρυντική. Ανησυχούσα ότι η μείωση θα ήταν δύο ή τρεις μονάδες" δήλωσε ο Ιρλανδός οικονομολόγος Όουεν Φέιχι.

Τόσο η Standard & Poor's όσο και η Fitch αναφέρουν ότι η χώρα έχει σταθερές προοπτικές, ενώ αντίθετα η Moody' s κατατάσσει την Ιρλανδία στο Baa1, με αρνητικές προοπτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ενισχύθηκαν, σημειώνοντας νέα ρεκόρ, τα spreads των ομολόγων στην Πορτογαλία, ενώ αντίθετα υποχώρησαν, προκειμένου για τα 10ετή ομόλογα, σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία. Μικρή αύξηση καταγράφηκε και στο ισπανικό 10ετές, πάντα σε σχέση με το γερμανικό bund
to proto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου