Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Προβόπουλος


Ολική επανεκκίνηση στις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις και αστοχίες στην εκτέλεση του μνημονίου, οι οποίες ακυρώνουν και τα οφέλη που προκύπτουν από την τεράστια εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος πάντως τάσσεται ανοιχτά -με όσα αναφέρει η έκθεσή του για την ελληνική οικονομία- κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα έχει καταστροφικές, όπως τονίζει, συνέπειες.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Προβόπουλος άφησε αιχμές ότι δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στον έλεγχο των κρατικών δαπανών και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν όσο βαθιά χρειάζεται και καθυστερούν.

Διαπίστωσε ακόμα ότι το μνημόνιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίχθηκαν αρκετά από κυβέρνηση και κόμματα με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ακόμη και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό.

«Το μνημόνιο αντιμετωπίζεται ως υπαίτιο της κρίσης και δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ότι το μνημόνιο περιόρισε την οξύτητα, η οποία θα ήταν πολλαπλάσια χωρίς αυτό. Η στήριξη των μεταρρυθμίσεων ήταν συχνά άτολμη», τονίζει χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του διοικητού της ΤΤΕ δεν επιτρέπουν εφησυχασμό καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 3% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 15% με υψηλό σχετικά πληθωρισμό, 3 με 3,5 %.

Επίσης έστειλε μήνυμα στις τράπεζες για συγχωνεύσεις και συμμαχίες, ζητώντας «ολική ανασύνταξη και συνενώσεις δυνάμεων» και πρότεινε νέου τύπου αναπτυξιακό μοντέλο «εδώ και τώρα» με βασικές πηγές ανάπτυξης τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας.
Τέλος ο κ. Προβόπουλος προτείνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις για:
-Ενδυνάμωση του ανταγωνισμού σε εμπόριο και υπηρεσίες

-Μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα στην αγορά εργασίας

-Καλύτερη απορρόφηση και στόχευση των κοινοτικών κονδυλίων

-Έμφαση στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα

-Αλλαγή του σημερινού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας


Τονίζει πάντως ότι η ύφεση και η ανεργία στη χώρα μας θα ήταν ήδη πολύ μικρότερες εάν είχαν προχωρήσει ταχύτερα του τελευταίους 18 μήνες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...