Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύγχρονο πολιτικό τοπίο, του Γιάννη Μπανιά

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό κα ταραγμένο τοπίο, διεθνώς και στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την καμπάνια του ώστε να επικοινωνήσει πιο άμεσα με τον ελληνικό λαό, να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ανασυγκρότηση, και να μπορέσει να παίξει το ρόλο του στο νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο.
Του Γιάννη Μπανιά
πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Σύγχρονες μάστιγες
Αυτή τη στιγμή ο κόσμος απειλείται από τρεις μεγάλες μάστιγες:
• Η πυρηνική τραγωδία στην Ιαπωνία απειλεί και ταυτόχρονα προειδοποιεί.
Η αλόγιστη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και μελλοντικά – στη μετά το πετρέλαιο εποχή – τον έλεγχο των σύγχρονων κοινωνιών μέσω του ελέγχου της ενέργειας, έχει τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στο μέλλον του πλανήτη μας.
Μετά το Τσέρνομπιλ, και πολλά άλλα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, έρχεται τώρα η τραγωδία στην Ιαπωνία για να μας αφυπνίσει.
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα για την κατάργηση όλων των πυρηνικών εργοστασίων και την απαγόρευση δημιουργίας νέων. Πριν είναι πολύ αργά.
• Μια άλλη μάστιγα είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που διεξάγονται με επίκληση ανθρωπιστικούς και άλλους παρόμοιους προσχηματικούς λόγους. Οι εταίροι της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας» επεμβαίνουν στρατιωτικά και μετατρέπονται σε δυνάμεις κατοχής σε χώρες με ιδιαίτερο οικονομικό και στρατηγικό ενδιαφέρον γι’ αυτούς.
Στην περίπτωση της Λιβύης, η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι στην αντιμετώπιση του λαού που εξεγέρθηκε εναντίον του και η προστασία των θυμάτων αυτής της βαρβαρότητας, προβάλλεται ως δικαιολογία για τη στρατιωτική επέμβαση.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να υποστηρίζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η συμμετοχή, έστω και βοηθητική σε τέτοιες επεμβάσεις, μόνο δεινά έχει προκαλέσει στη χώρα μας. Επιπλέον, αυτή η υποπστήριξη, σε περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζομένους, στοιχίζει 6.5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Η δική μας θέση είναι σαφής:
Να σταματήσει αμέσως η ξένη στρατιωτική επέμβαση και να παρθούν πρωτοβουλίες από τον ΟΗΕ και οργανισμούς του αραβικού κόσμου για να τερματιστεί ο πόλεμος και να υπάρξει ειρηνική διέξοδος.
• Την τρίτη μεγάλη μάστιγα αποτελεί η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου στους λαούς και ιδιαίτερα στον κόσμο της εργασίας, με πρόσχημα την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, την οποία οι ίδιες προκάλεσαν. Η ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και η οικοδόμηση νέων μοντέλων κοινωνιών, είναι ο στόχος και το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης.
Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ένα φάντασμα πλανιέται σήμερα πάνω από την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι το φάντασμα των λαών που αφυπνίζονται, ξεσηκώνονται και παλεύουν για ένα άλλο ειρηνικό κόσμο, για μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.
Αυτά που συμβαίνουν στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο, στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποτελούν στοιχεία αισιοδοξίας.
Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να συγκροτήσουν το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.
ΣΥΡΙΖΑ: Καθήκοντα και προοπτικές
Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του υιοθετεί συνειδητά και υποστηρίζει ενεργά τις επιλογές των δυνάμεων του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική και φυσιολογικά συναντάει την απόρριψη της πολιτικής του από το σύνολο του ελληνικού λαού που υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Μπροστά στην πλήρη χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής και στην κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί στρατηγική έντασης. Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει την κοινωνία, να περιορίσει τις εσωτερικές διαρροές, να συσπειρώσει τα μέλη του και να προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένη σε αυτή τη στρατηγική έντασης. Κι αυτό επειδή το ΠΑΣΟΚ φοβάται το ΣΥΡΙΖΑ, που παρά το μικρό του μέγεθος, ενθαρρύνει και μετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα, ασκεί τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με εναλλακτικές προτάσεις στην κυβερνητική πολιτική και, παρά τα σοβαρά εσωτερικά του προβλήματα, εργάζεται συστηματικά για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και τη συμπαράταξη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δίνεται μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τη σημερινή του κατάσταση και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ανασυγκρότηση, ώστε να μπορέσει να παίξει το ρόλο του στο νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:
α. Να επεξεργαστούμε και να αποσαφηνίσουμε την πολιτική μας σε κρίσιμα ζητήματα. Ώστε να είναι πειστικό το εναλλακτικό μας σχέδιο και το όραμα μας για μια άλλη κοινωνία μέσα σ’ ένα άλλο κόσμο.
β. Να ενισχύσουμε αυτό που ονομάζουμε «κοινωνική γείωση» και να πετύχουμε μια νέα ποιότητα στην επικοινωνία μας με τον ελληνικό λαό.
γ. Να παίξουμε πιο τολμηρά και πιο αποτελεσματικά το ρόλο μας ως ενωτική δύναμη. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας, το εργατικό και το ευρύτερο μαζικό κίνημα.
δ. Να προχωρήσουμε σε μια γενναία ανανέωση και δημοκρατική εμβάθυνση της φυσιογνωμίας του εγχειρήματος μας. Στο περιεχόμενο και τις μορφές.
Κι αυτό κυρίως σημαίνει:
• Ενίσχυση των ριζοσπαστικών , κινηματικών και οραματικών στοιχείων. Όποιο πολιτικό κόστος και αν έχει αυτό.
• Μέτωπο στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τον αθηνοκεντρικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ
• ΣΥΡΙΖΑ παντού.
• Να δώσουμε ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στα μέλη μας. Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή.
ε. Να συντονίσουμε τη δράση μας και να συγκροτήσουμε μαζί με τις άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ένα νέο διεθνισμό.
Δε θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε με τόλμη στις προκλήσεις των καιρών.
Η καμπάνια που ξεκινάμε θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο και όπλο.
Στο περιεχόμενο, το χαρακτήρα και τις μορφές της πρέπει να υπηρετήσει και τους πέντε στόχους που αναφέραμε προηγούμενα.
Αυτός θα είναι και ο καλύτερος τρόπος ώστε η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι, να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία του ενωτικού μας εγχειρήματος
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου