Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

WSJ: «Νέα εποχή» για τη Μέση Ανατολή μετά την εξέγερση στην Αίγυπτο

Ο Σύριος πρόεδρος Bashar al – Assad
Στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε περισσότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία αναφέρεται ο πρόεδρος της χώρας Bashar al – Assad, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal. Η απόφαση αυτή του Σύριου προέδρου αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένδειξη του πώς οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Υεμένη προκαλούν μία «νέα εποχή» στη Μέση Ανατολή, μία εποχή στην οποία οι ηγέτες του αραβικού κόσμου θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των λαών τους.
Ο Bashar al – Assad αποδίδει σε «απελπισία» τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο, η οποία οφείλεται σε οργή εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, αλλά και εσωτερικών, όπως η ανάγκη για κοινωνικές αλλαγές με τις οποίες θα πρέπει να εναρμονιστεί το κράτος και οι θεσμοί στον αραβικό κόσμο.
Υπεραμύνεται, επίσης, της πολιτικής σταθερότητας στη Συρία, εξηγώντας ότι η Αίγυπτος είχε την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, ενώ εμείς είμαστε αντιμέτωποι με το εμπάργκο από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. «Έχουμε ανάπτυξη, έστω και αν δεν καλύπτονται πολλές από τις βασικές ανάγκες του λαού, αλλά παρόλα αυτά ο λαός δεν εξεγείρεται. Ωστόσο, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και συζητιέται συνεχώς ποιες ακριβώς είναι αυτές που είναι αναγκαίες», συμπληρώνει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, δηλώνει πως συμφωνεί απολύτως ότι αρχίζει μία νέα εποχή με την ανάδειξη νέων δυνάμεων «όπως η Τουρκία και η Συρία». Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αλλά κάτι που ξεκίνησε με την επανάσταση στο Ιράν το 1979. Παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι στην νέα αυτή εποχή, η Δύση και οι ΗΠΑ θα έχουν μικρότερες δυνατότητες επιρροής στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σύριος πρόεδρος αναφέρεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και το μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι νεκρές διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις Συρίας – Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει ότι από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και μετά οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να ακούσουν», αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλάξει πολλά.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...