Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανικός «εμφύλιος» για την ελληνική κρίση

Συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα μεταξύ του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ και της νυν Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ με επίκεντρο την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και τις επιλογές της κυρίας Μέρκελ ως προς την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι πρώτες «βολές» είχαν πέσει εδώ και μήνες από την κυρία Μέρκελ που είχε κατηγορήσει τον προκάτοχό της για την επιλογή του να δεχθεί στους κόλπους της Ευρωζώνης την Ελλάδα παρότι γνώριζε τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Τώρα ο κύριος Σρέντερ ανταπαντά κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο για καθυστερημένη αντίδραση στην ελληνική κρίση και για συνεχείς λανθασμένες επιλογές που τροφοδοτούν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και της ευρωοικονομίας γενικότερα.

Κλιμακώνοντας δε τη διένεξή του με την «σιδηρά Καγκελάριο» τάσσεται υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο κύριος Σρέντερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί νωρίτερα και πως εάν η κυρία Μέρκελ είχε αντιδράσει εγκαίρως Γερμανία και Ευρώπη θα είχε γλυτώσει πολλά χρήματα".

Απάντησε επίσης στην κατηγορία που του απηύθυνε η Μέρκελ πως δέχθηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία. Είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί να αποδείχθησαν παραποιημένα τα στοιχεία, αλλά τότε όλοι «έβλεπαν» μόνο τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν και ο ίδιος – ακόμα κι αν είχε αμφιβολίες – δεν μπορούσε να πει στο Έλληνα πρωθυπουργό «ότι μας κοροϊδεύει».

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέσπιση ευρωομολόγων. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί ότι αυτή είναι η συνέπεια του κοινού νομίσματος».

Την απάντησή της στον άσπονδο εχθρό της την έδωσε η κυρία Μέρκελ από την Ισπανία, όπου συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, και από τον κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο. «Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει στη συνέχεια προηγούμενες δηλώσεις της περί μη κρίσης στο ευρώ αλλά μόνον «μιας κρίσης χρέους σε ορισμένα κράτη» και ενός «προβλήματος ανταγωνιστικότητας» σε κάποια μέλη της ευρωζώνης.

Απάντηση που παραπέμπει και πάλι στην πρότασή της για ένα «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», γι’αυτό δηλαδή που θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της αύριο, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ανάλογες οι δηλώσεις και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, που ευθέως αναφέρονται στην Ελλάδα, αλλά εμμέσως σε όλους όσοι επιμένουν να εκφράζουν αντιρρήσεις για το «γερμανικό σχέδιο λύσης του οικονομικού προβλήματος της ΕΕ».

Ο Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι το «κομβικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της», κάτι που μπορεί να λυθεί γενικότερα με «δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών για αλλαγές στην πραγματική οικονομία και για μείωση του χρέους» ...
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...