Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: Η συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει

Ενστάσεις για τη λύση που φέρεται να προτείνει η Γερμανία για την έξοδο από την κρίση χρέους εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε γι' ακόμη μία φορά «αντιμνημονιακή» κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα, ενώ τόνισε ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα.
"Όλες οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, για το πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη, δείχνουν ένα πράγμα: ότι η περιβόητη συνταγή του Μνημονίου έχει αποτύχει! Κι ότι τώρα προσπαθούν να «επιδιορθώσουν» αυτό που δεν δουλεύει, που σήμερα το κατάλαβαν, ενώ πέρσι το υπέγραψαν πανηγυρίζοντας", ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρκει συνταγματική ρύθμιση που θα απαγορεύει την άνοδο του ελλείμματος πάνω από τα όρια που έχουν τεθεί με το σύμφωνο σταθερότητας και θα επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, είπε πως "προτείναμε και προωθούμε αναθεώρηση Συντάγματος, για να ξεκινήσει η νέα Μεταπολίτευση, όχι για γίνει η Ελλάδα ακυβέρνητη νομαρχία".
Όπως υποστήριξε, ελοχεύει ο κίνδυνος αντί να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις να δημιουργηθούν περισσότερες. "Εν πάσει περιπτώσει, εμείς θα περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση και τις αντιδράσεις όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών", πρόσθεσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι τα λάθη του Μνημονίου μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να υπάρξει ανάκαμψη και να μην υπάρξουν νέα επαχθή μέτρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει το αντίθετο και ότι προωθεί ήδη ένα νέο πακέτο περικοπών που θα θίξουν ευπαθείς τάξεις, όπως οι συνταξιούχοι. "Προωθούνται ακόμα νέες αυξήσεις φορολογίας που θα πλήξουν το σύνολο της οικονομίας, όπως νέα άνοδος του ΦΠΑ κι επί πλέον φόροι στα καύσιμα. Το νέο «πακέτο ασφυξίας» φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια για το 2012 και 2013", εκτίμησε.
Χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ορθοποδήσει μία χώρα που βυθίζεται στα χρέη. "Μια χώρα δεν «εκκαθαρίζεται», δεν κλείνει, δεν τεμαχίζεται, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Μια χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης ή βυθίζεται ακόμα περισσότερο σε χρέη", τόνισε.
Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση. Μάλιστα, αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών, δήλωσε έτοιμος, σημειώνοντας: "Πολλοί μιλάνε για εκλογές. Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να ξέρετε ότι θα τις προκαλέσουν τα αδιέξοδα, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ. Τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να ξέρετε ότι θα τις κερδίσουμε εμείς".
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική επανέλαβε τις δικές του "κόκκινες γραμμές", τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν αποδέχεται συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, δεν αλλάζει στάση στο Σκοπιανό, ενώ κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να διδαχθεί από το παράδειγμα της Κύπρου και να κάνει δεκτή την πρόταση για ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ άμεσα.
Όσον αφορά στο νόμο για την ιθαγένεια υποστήριξε ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είχε δηλώσει ότι ήταν εκτός των άλλων και αντισυνταγματικός, ενώ επέμεινε και στη θέση του για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. "Ξεκαθαρίσαμε ότι το Σύνταγμα δεν κάνει λόγο πουθενά για «πανεπιστημιακό άσυλο», αλλά μόνο για ακαδημαϊκές ελευθερίες στην διδασκαλία και την έρευνα", πρόσθεσε.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου