Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της»


Γιώργος Παπανδρέου:  «Να µη συγχέουµε  την αξιοποίηση δηµόσιας  περιουσίας µε την πώληση»  (φωτογραφία αρχείου)
Σε νέους ελιγµούς προχώρησε η κυβέρνηση στο θέµα της αξιοποίησης δηµόσιας περιουσίας, µπροστά στη θύελλα που προκάλεσε η απαίτηση της τρόικας για πώλησητων «ασηµικών» προκειµένου να βρεθούν 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα στέλνει πολυσήµαντο µήνυµα µε πολλούς αποδέκτες, πλην φυσικά του αυτονόητου προς την ίδια την τρόικα,ότι «η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» – όπως δήλωσε χθες δηµόσια ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε µια βαρυσήµαντη παρέµβασή του, την πρώτη µετά τα γεγονότα της περασµένης Παρασκευής,ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότιη κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή νοµοσχέδιο µε το οποίο θα απαγορεύεται η µεταβίβαση ή η εκποίηση δηµόσιας γης και παράλληλα θα συµπεριλάβει τη σχετική ρύθµιση στην επόµενη αναθεώρηση του Συντάγµατος ώστε και συνταγµατικά να επισφραγιστεί ηαπαγόρευση της εκποίησης. Πρόσθεσεπάντως ότι µε την ίδια ρύθµιση θα παρασχεθεί στη Βουλή το δικαίωµα νααποφασίζει κατά πλειοψηφία τη µεταβίβαση µικρής έκτασης γης, αν προφανώς κρίνεται ότι αυτόεπιβάλλεται για αναπτυξιακούς λόγους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Κατά τον κ. Παπανδρέου, µε τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει πως στην προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα, απαντά τόσο στη σηµερινή συγκυρία όσο και µακροπρόθεσµα. Σε µια χαρακτηριστική αποστροφή της οµιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Πάγια θέση µας είναι – και το λέω για όσους εντός καιεκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιµήσει – ότι µιλάµε για αξιοποίηση τηςδηµόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωµήχρεών. Ναµη συγχέεται οόρος αξιοποίηση µε τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόµη ότι θα ζητήσει απόόλα τα κόµµατα τηςΒουλής ναπροσέλθουν σε διάλογο µε την κυβέρνηση για το συγκεκριµένο θέµα της απαγόρευσης ώστε να συναινέσουν.

99 ΧΡΟΝΙΑ. Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγανχθες ότι ηπρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τη µίσθωση ακινήτων του ∆ηµοσίου για µακρά περίοδο (π.χ.

99 χρόνια) όπωςσυµβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία), έτσι ώστε νακάνει εφικτήτην οικονοµική αξιοποίησητης δηµόσιας περιουσίας και να µην αποθαρρύνει τυχόν επενδύσεις σε ακίνητα του ∆ηµοσίου.

Οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου που αιφνιδίασαν για δεύτερη φορά µετά την Παρασκευή τα περισσότερα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, θεωρούνται αποτέλεσµα προφανώς καιτων έντονωνεσωκυβερνητικών αντιδράσεων αλλά και της αναταραχής στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΡΑΦΙ. Και έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούµενες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση µπροστά στο πολιτικό κόστος αποφάσισεάρον άρον να βάλει στο ράφι τα σχέδιά της για ταχεία αξιοποίηση της δηµόσιας γης προκειµένου να αντληθού νάµεσα κεφάλαια, τα οποία θα µπορο ύσαν να χρησιµοποιηθούν για τη χρηµατοδότηση τηςανάπτυξης και τον περιορισµό των ελλειµµάτων.

Παράλληλα πάντως, δεν διέφυγε της προσοχής κανενός ότι µε τη χθεσινή κάθετη παρέµβασή του ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αθροίζει στο ενεργητικό του µερικούς πόντους ακόµη, εµφανιζόµενος να βάζει ανυπέρβλητα εµπόδια στα σχέδια της τρόικας, ενώ απαντά έτσι και στην κριτική ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει περιέλθει στην αρµοδιότητα της τρόικας. Υποστηρίζεται ακόµη ότι και το θέµααυτό, δυνητικά, συνεισφέρει στον προβληµατισµό για τοκατά πόσον είναι πιθανές πρόωρες εκλογές το αµέσως επόµενο διάστηµα.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου