Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

«Είναι δικός μας στόχος οι αποκρατικοποιήσεις 50 δισ.»

«Η τρόικα ξεπέρασε τα εσκαμμένα» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το θέμα που «άνοιξε» με τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε ότι ανάλογη διαδικασία σαν αυτή της Παρασκευής –αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου της Τρόικας- δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι φιλόδοξος πλην ρεαλιστικός, εξηγώντας μάλιστα ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, και όχι μνημονιακή επιταγή: «Δεν είναι μνημονιακός στόχος, γιατί ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011».

Ο υπουργός κατηγόρησε για λαϊκισμό πάνω στο θέμα τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως στις 7 Ιουλίου του 2010, ο Αντώνης Σαμαράς «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση».

Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανόλη Κεφαλογιάννη: «Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου - και δεν είναι η πρώτη φορά", είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...