Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επιμένουν στα σενάρια χρεοκοπίας οι Financial Times

Ελληνική χρεοκοπία μετά το 2013 και σκλήρυνση της στάσης των αγορών απέναντι στα κράτη βλέπουν οι Financial Times με άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή.
Η Εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σχεδόν όλοι" πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει αν δεν προχωρήσει σε στάση πληρωμών και παρομοιάζει τη χώρα με ένα "οικονομικό σουβλάκι" που έχουν διαπεράσει οι αγορές ομολόγων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που υπογράφει ο Τζέιμς Μάκιντος, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων και η προοπτική της Ελλάδας να πληρώνει εσαεί το 7% των φορολογικών εσόδων για την αποπληρωμή δανείων θα κάνουν κάποια στιγμή ελκυστική την προοπτική της χρεοκοπίας.
Ο συντάκτης σημειώνει ότι μέχρι στιγμής τα κράτη που βρέθηκαν αντιμέτωπα με κρίση δανεισμού επέλεξαν δημοσιονομικές περικοπές αντί στάσης πληρωμών, προσθέτει όμως ότι αυτό είναι εφικτό μόνον αν ο πόνος των ψηφοφόρων είναι μικρότερος από το κόστος της χρεοκοπίας.
Ο Μάκιντος υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος ήταν "αμελητέο", καθώς τα χρεοκοπημένα κράτη μπορούσαν να δανειστούν και πάλι μετά από λίγους μήνες. Παράλληλα, επικαλείται τα διδάγματα από την κρίση στεγαστικών δανείων για να στηρίξει τη θέση ότι τα φτηνά δάνεια προωθούν τη σπατάλη.
Το δημοσίευμα καταλήγει με μία αναφορά στο Ζορμπά, αναφέροντας πως όταν "τελικώς" η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών, οι αγορές ενδέχεται να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα κράτη όπως ο ήρωας του Καζαντζάκη πρότεινε στον αφηγητή να αντιμετωπίσει όλους τους ανθρώπους: Αν είσαι σκληρός σε σέβονται και σε φοβούνται. αν είσαι ευγενικός, θα σου βγάλουν τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...