Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι»

Περισσότερες από δυόμισι εκατομμύρια είναι οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να ενταχθούν
Η ρύθμιση για την περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια.

Όπως είπε στόχος της ρύθμισης είναι να αφοσιωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στο σήμερα, ενώ προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Όπως είπε, περισσότερες από δυόμισι εκατομμύρια είναι οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να ενταχθούν, πρόσθεσε ότι οι ληξιπρόθεσμες όφειλες φθάνουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είπε ακόμα ότι εκκρεμούν 150 φορολογικές δίκες ενώ για να τελεσιδικήσει μία απόφαση στα φορολογικά δικαστήρια χρειάζονται 7 με 10 χρόνια.

Αντιδράσεις από παραγωγικούς φορείς

Συμφωνούν με την περαίωση αλλά αντιδρούν με το κόστος οι παράγοντες της αγοράς, που τοποθετήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι παραγωγικοί φορείς και τα επιμελητήρια εξέφρασαν την άποψη ότι είναι υπερβολικά υψηλό το κόστος της περαίωσης, ζητούν να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις και διαφωνούν με την προκαταβολή του 25% που έχει ορισθεί για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Άλλοι φορείς τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις μέλη τους θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, καθώς ταυτόχρονα τρέχουν και ρυθμίσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Ανακοίνωση ΣΕΒ για την περαίωση

Να δεσμευτούν τα δύο μεγάλα κόμματα με επίσημη δήλωσή τους ότι στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση, ζητά ο ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία "πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια".

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι από θέση αρχής έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ενάντια στην πρακτική της περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών και άλλων υποθέσεων και ότι η κατ' έθιμο προσφυγή στο μέτρο αυτό της ουσιαστικής φορολογικής αμνηστίας επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητά του μέτρου στην πράξη.

Οι προτάσεις για την περαίωση

Στο μεταξύ, δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα οι προτάσεις για την περαίωση. Σύμφωνα με αυτές, η περαίωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ.

Στις προτάσεις που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ενόψει της ευρείας σύσκεψης επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων περιλαμβάνονται και τα ελάχιστα ποσά πληρωμής για κάθε ανέλεγκτη χρήση.

Αυτά ξεκινούν από 400 ευρω για επιτηδευματία χωρίς βιβλία ή βιβλία πρώτης κατηγόριας, από 700 ευρω για βιβλία β' κατηγόριας και από χίλια ευρω για βιβλία γ' κατηγόριας.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 10% ενώ σε περίπτωση τμηματικής καταβολής ο φορολογούμενος πληρώνει προκαταβολή 25% ενώ ο αριθμός των δόσεων φτάνει τις 12 η κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ.

Στη ρύθμιση προτείνεται να ενταχθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό.

Αντίθετα προτείνεται η εξαίρεση των υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2010 δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποιες από τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Επίσης εξαιρούνται οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία καθώς και υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιούσιας και μεταβίβασης ακίνητων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...