Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδες στους περισσότερους πάσχοντες από μελάνωμα

Ελπιδοφόρα θεραπεία για το μελάνωμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Ελπίδες στους περισσότερους πάσχοντες από μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος, δίνει μία νέα πειραματική γονιδιακή θεραπεία σε μορφή χαπιού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο αρχίζει και στη χώρα μας ο μοριακός έλεγχος μελανώματος, προκειμένου να χορηγείται στους πάσχοντες η πλέον στοχευμένη θεραπεία.

«Δεν πρόκειται για χημειοθεραπεία, αλλά για ένα χάπι, οι βασικότερες παρενέργειες του οποίου είναι η φωτοευαισθησία, η φαγούρα και το εξάνθημα, οι οποίες μάλιστα σταματούν άμεσα με τη χορήγηση μικρότερης δόσης φαρμάκου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Κeith Τ. Flaherty, από το Αντικαρκινικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Μassachusetts General».

Τα «εξαιρετικά», όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν σε ασθενείς και δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», δίνουν ελπίδες για ένα από τα καλύτερα φάρμακα που παρασκευάστηκαν με πληροφορίες που προέρχονται από DΝΑ ανάλυση του μεταλλαγμένου γονιδίου «ΒRΑF».

Προχωρά η έγκριση
«Μέχρι σήμερα το πιο δραστικό φάρμακο που έχουμε στα χέρια μας για το μελάνωμα έχει ανταπόκριση 10%. Βάσει όσων έχω ακούσει σε διεθνή συνέδρια και έχω διαβάσει σε επιστημονικά περιοδικά, το φάρμακο ΡLΧ4032 είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

Μάλιστα, ακριβώς λόγω των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι ασθενείς συνωστίζονται για να συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, η έγκρισή του προχωρά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ), προκειμένου να μπορούν να το πάρουν όλοι οι ασθενείς το 2011», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Μπαφαλούκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος, διευθυντής ογκολογικής κλινικής στο Μετροπόλιταν.

Η νέα γονιδιακή θεραπεία αφορά το 60% - 70% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα. Και αυτό διότι η νόσος έχει προκληθεί από μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται «ΒRΑF και βρίσκεται στη θέση V600Ε», όπως αναφέρει η μελέτη.

«Πρόκειται για μία αρκετά ελπιδοφόρα μελέτη και είμαστε αισιόδοξοι. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη δημιουργία μίας ειδικής επιστημονικής ομάδας που θα κάνει έλεγχο των γονιδίων του μελανώματος και έτσι από τον Ιανουάριο και οι έλληνες ασθενείς θα μπορούν να έχουν εύκολα και απλά πρόσβαση στη μοριακή διάγνωση και ακολούθως την ειδική θεραπεία», εξηγεί η κλινική παθολογοανατόμος Κωνσταντίνα Φραγκιά, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Πρόγραμμα Μελανώματος και πρόεδρος του Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ».

Τα αποτελέσματα
Στη δεύτερη φάση της κλινικής μελέτης, 32 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα από μετάλλαξη ΒRΑF, έλαβαν δύο φορές την ημέρα χάπι ΡLΧ4032. Σε κάποιους έκαναν και βιοψία του όγκου κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν αναστέλλεται ο ΒRΑF πάνω στους ιστούς.

Από τους 32 ασθενείς, οι 24 εμφάνισαν μερική ανταπόκριση και οι 2 πλήρη υποστροφή. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα αφορούν θεραπεία που έχει γίνει για περισσότερους από 7 μήνες και οι ασθενείς επιβίωσαν δίχως να εξελίσσεται η νόσος και με καλή ποιότητα ζωής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
αρχίζει και στη χώρα μας ο μοριακός έλεγχος μελανώματος, προκειμένου να χορηγείται στους πάσχοντες η πλέον στοχευμένη θεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...