Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Καραμανλής: "Όλα ήταν νόμιμα"

thumb

Οι ανταλλαγές των οικοπέδων με τη μονή του Βατοπεδίου ήταν καθ' όλα νόμιμες, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής.
Στην απαντητική επιστολή που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι "όλες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες" και πως "δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο.

Κατά τον κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

Ο πρώην Πρωθυπουργός εκτιμά επίσης πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές».

Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του, σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση και ανακάλεσε τις «αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών», ώστε να μην υπάρχει υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος - και πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, όπως είναι «χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού», για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, «έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε κληθεί στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...