«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε μία σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του, στις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Δευτέρας και πρόσθεσε πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται ως επιλογή. Δεν είναι επιλογή για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης».
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος», υπογράμμισε και επισήμανε ότι «το 2011 είναι μία χρονιά κατά την οποία θα περίμενα να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες και η πιθανότητα επιστροφής στις αγορές θα είναι πολύ υψηλή».
Επίσης, «πολύ εντυπωσιακές» χαρακτήρισε ο κ. Παπαδήμος τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ τόνισε πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερα για να πειστούν ότι θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφού μετά το δημοσίευμα που παρομοίαζε την Ελλάδα με «οικονομικό σουβλάκι» και έδινε 90% πιθανότητες για αναδιάρθρωση μέσα στην επόμενη δεκαετία, την Τρίτη οι Financial Times επιστρέφουν και αναφέρονται σε σενάρια περί «μαλακής» αναδιάθρωσης.
Η βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων «αυτή τη στιγμή, αν και έχει προταθεί στην κυβέρνηση». «Κρύβει κινδύνους και είναι κάτι δύσκολο να εφαρμοστεί. Αν δεν το κάνεις σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα», φέρεται να δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η «μαλακή» αναδιάρθρωση ή «διαχείριση παθητικού τεχνικά δεν συνιστά πτώχευση, καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αποδεχθούν οικονομικές απώλειες, αλλά συναινούν σε αλλαγές στους όρους [αποπληρωμής] των ομολόγων τους».
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει πως πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να υιοθετήσει αυτή την επιλογή, ανταλλάσσοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα με μακροπρόθεσμους τίτλους, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και ίσως ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου