Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Διατάξτε κ. Σμιθ

thumb

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Κάπως έτσι μπορεί να συνοψίσει κανείς την τοποθέτηση του Daniel Bennett Smith στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. «Κολλητός» της Χίλαρι, ειδήμων για την εξωτερική οικονομική πολιτική, γνώστης των ελληνοτουρκικών, ο κύριος Smith προφανώς δεν ήρθε στην Αθήνα για να ξεκουραστεί...
Αυτήν ειδικά την περίοδο το πόστο της Αθήνας είναι για διπλωμάτες «τύπου» Smith, οι οποίοι θα πρέπει να εργαστούν για να φουντώσει και πάλι ο ελληνοαμερικανικός έρωτας, ο οποίος είχε έως έναν βαθμό ατονήσει τα χρόνια της «ισχυρής ευρωπαϊκής (γερμανικής) Ελλάδας». Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως θα κάνουν ό,τι μπορούν με τον κύριο Smith για την ανανέωση του ελληνοαμερικανικού «πάθους».
Ο (ξανα)ζεσταμένος έρωτας της Ουάσιγκτον για την Αθήνα επιβάλλεται από τις ανάγκες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αυτήν την περίοδο:
◆Η διαχείριση του ελληνικού χρέους κατ’ αποκλειστικότητα από τους μηχανισμούς του (αμερικανικού) ΔΝΤ προσφέρει στην Ουάσιγκτον την ευκαιρία για ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο της Ελλάδας.
◆Ο πολιτικός έλεγχος της χώρας μας προσφέρει στις ΗΠΑ ένα ακόμη χρήσιμο πιόνι στην περιοχή, καθώς μπορεί να τις βοηθήσει να κάνουν μπάχαλο τη ζώνη των γερμανικών συμφερόντων (Ευρωζώνη).
◆Το ελληνικό πιόνι σε αμερικανικά χέρια μπορεί να βοηθήσει την Ουάσιγκτον να «ελέγξει» ή, έστω, να εκβιάσει την Τουρκία, η οποία έχει αρχίσει και βγάζει γλώσσα παίζοντας με το Ιράν και τη Ρωσία και πουλώντας τσαμπουκάδες στον επίσημο αμερικανικό χωροφύλακα της περιοχής, το Ισραήλ.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να το σημειώσουμε, τρέχει να ικανοποιήσει τις αμερικανικές εντολές και προωθεί ταχύτατα τη συνεργασία με το Ισραήλ σε κάθε τομέα.
Η πρώτη αγάπη...

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει υποκύψει εύκολα στο... ερωτικό κάλεσμα της Ουάσιγκτον, ίσως διότι στην περίπτωση του πρωθυπουργού ισχύει ότι η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται.
Ο πρωθυπουργός, ίσως επειδή είχε την ανάγκη μιας ζεστής αγκαλιάς, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι (Γερμανοί) αντιμετώπιζαν την κυβέρνησή του με υπέρμετρη σκληρότητα από τις πρώτες της μέρες, είτε επειδή είχε κατά νου έτσι κι αλλιώς να «παίξει» με την Ουάσιγκτον όσο κι αν αυτό εξόργιζε τους κύριους δανειστές (Γάλλους και κυρίως Γερμανούς) της ελληνικής οικονομίας, φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι έχει κάνει την (αμερικανική) επιλογή του.
Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός νέου δόγματος για την εξωτερική πολιτική της χώρας, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει ο Παπανδρέου για την Αμερική. Προφανές είναι επίσης ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, το μάτι και το αυτί της Χίλαρι, θα παρακολουθήσει από κοντά (πάρα πολύ κοντά) τις διεργασίες για τη διατύπωση και την έμπρακτη εφαρμογή του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τι μας περιμένει

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει μεγάλη φαντασία ή ιδιαίτερη εσωτερική πληροφόρηση για να αντιληφθεί πού πάει το πράγμα με την αναθέρμανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Είναι άλλωστε γνωστό το αμερικανικό βίτσιο με τα λουριά...
◆Η Ελλάδα, λοιπόν, θα δεθεί σφικτά στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
◆Το ΔΝΤ θα εποπτεύσει τη διαχείριση του χρέους (ποιος θα πληρωθεί, πόσο και με τι).
◆Η χώρα μας θα γίνει πιόνι στο παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ για τον έλεγχο της Τουρκίας.
◆Η Ελλάδα θα φροντίσει για την επιβολή της αμερικανικής τάξης στο Βαλκάνια κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε η χώρα αυτή να μπει και τυπικά στο ΝΑΤΟ.

◆Στο πλαίσιο των αμερικανικών αναγκών στο ΝΑΤΟ η Αθήνα θα επανεξετάσει τη συνδρομή της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
◆Η Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου δόγματος της εξωτερικής της πολιτικής, θα... ξαναδεί το αμερικανικό «αίτημα - διαταγή» για την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών πυραύλων σε ελληνικό έδαφος.
Για να δούμε, λοιπόν, αν τελικά οι Αμερικανοί διάλεξαν τον κατάλληλο... Smith για να παίξει σε αυτό το παιχνίδι...

Ο προσοντούχος πρεσβευτής
Το μέγιστο προσόν του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ (τουλάχιστον αυτό που με πρώτη ματιά μπορούμε εμείς να αντιληφθούμε) είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ο Smith, ως εκτελεστικός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι πρόσφατα, είναι «τα μάτια και τα αυτιά» της Χίλαρι Κλίντον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση του εκτελεστικού γραμματέα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ είναι κλειδί, καθώς αυτός που κάθεται σ’ αυτήν την καρέκλα αποφασίζει ποια θέματα θα φτάσουν μέχρι την υπουργό.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η Χίλαρι (το αμερικανικό ΥΠΕΞ) τοποθέτησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έναν άνθρωπο ο οποίος έχει άμεση αντίληψη των προτεραιοτήτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσβαση στην υπουργό.
Πέραν τούτων, ο κύριος Smith έχει μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα για το πόστο του στην Αθήνα πείρα από τις προηγούμενες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό. Πέρασε από προξενικά γραφεία και πρεσβείες στη Βέρνη, την Οτάβα, τη Στοκχόλμη και την Κωνσταντινούπολη. Από το πόστο στην Κωνσταντινούπολη ο κύριος Smith, ο οποίος μιλάει και τουρκικά, έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά το παιχνίδι των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Καθώς πολλοί υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ένα κάποιο άγχος ενόψει της πρώτης συνάντησης και της πολύ στενής συνεργασίας που υποχρεωτικά θα αναπτύξουν με τον κύριο Smith, θέλουμε να τους πληροφορήσουμε ότι διπλωμάτες που τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως «ανοικτό και φιλικό άνθρωπο», ο οποίος μάλιστα είχε ψηφιστεί και υπάλληλος της χρονιάς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Smith και η σύζυγός του Diane έχουν τρεις γιους, τον Άντριου, τον Ερικ και τον Τρόυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...