Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η «σεμνή» διακυβέρνηση Ραγκούση άρχισε…

thumb

Έντονη προσπάθεια να «μαζευτεί» το… κυβερνητικό μαγαζί και να περάσουν στη λήθη και τη λησμονιά όλα τα θέματα συντονισμού και λειτουργίας της κυβέρνησης που τραυμάτισαν σοβαρά την εικόνα της, καταβάλλεται αυτές τις μέρες.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, χωρίς να πρωτοστατεί στη δημοσιότητα, επιχειρεί να ισορροπήσει τη μεγάλη πολιτική ισχύ που του… παρέδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντάς του πολιτική ώθηση για υψηλότερους στόχους στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, με συστηματική δουλειά και εξαιρετικά χαμηλούς τόνους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, με τη στάση του, επιχειρεί να «καθησυχάσει» φόβους, να καταστείλει αντιδράσεις και να περιορίσει εντάσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου για την ισχυροποίηση της θέσης του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το πιο αναπτυγμένο σπορ εντός του ΠΑΣΟΚ είναι η συστηματική υπονόμευση των στελεχών που ξεχωρίζουν.
Έχοντας δεδομένο ότι το «πολιτικό ασανσέρ» Παπανδρέου είναι σε πλήρη ισχύ και από το ρετιρέ της εξουσίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στο υπόγειο, φροντίζει να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η εκτίναξή του με φίλους και εχθρούς στο έσω κυβερνητικό στρατόπεδο και να διευρύνει την πολιτική του επιρροή χτίζοντας φιλίες χρήσιμες για την επόμενη μέρα, κυρίως εκτός κόμματος.
Πρώτη εντυπωσιακή του κίνηση ήταν να προτείνει στον Θόδωρο Πάγκαλο, που δεν έχει ως αρμοδιότητα τη νομοθετική πρωτοβουλία, να καταθέσουν από κοινού (και να βρεθούν μαζί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή) το νομοσχέδιο για την περικοπή δημοσίων οργανισμών.
Με την κίνηση αυτήν θέλησε να δείξει δημόσια ότι δεν υπάρχει θέμα, παρά το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος, που είναι βαθιά προβληματισμένος από το νέο κυβερνητικό σύστημα συντονισμού, φρόντισε να βρει δρόμο να βγει στον επικοινωνιακό αφρό: επικαλούμενος, δηλαδή, μια μεγάλη αλήθεια για το πώς πολιτικοί και πολίτες σ’ ένα άθλιο αλισβερίσι διόγκωσαν τα ελλείμματα διά των διορισμών, με τον γνωστό όμως ισοπεδωτικό και απαξιωτικό του τρόπο, όπου τσουβαλιάζει δικαίους και άδικους.
Αριστερόστροφες γέφυρες…
Στο πλαίσιο επούλωσης των πληγών ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί διά δύο προσώπων, του Μιχάλη Καρχιμάκη και της Λούκας Κατσέλη, να «μαζέψει» εσωτερικά το κόμμα. Η υπουργός Εργασίας κατέστησε προσφάτως σαφές πως επιχειρεί συστηματικά να πιάσει το νήμα της επαφής με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συγκρουστεί ανοίγοντας ένα χάσμα που αποτυπώθηκε και από την απουσία των μεγαλοστελεχών από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ήδη μια πρώτη επαφή της Κατσέλη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο έδειξε ότι μπορεί να λιώσουν οι πάγοι, αν και σε πολιτικό επίπεδο δεν αλλάζει τίποτα. Το ζήτημα όμως, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι και η προσωπική επαφή.
Ανάλογη πρωτοβουλία αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες μέρες, αφού τρέξει κάποια οργανωτικά θέματα των περιφερειακών εκλογών, ο νέος γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, που θα επιχειρήσει να… επαναφέρει στους κόλπους του κόμματος τους συνδικαλιστές. Ο στόχος του θα είναι να αντιστραφεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί επί Σωκράτη Ξυνίδη, όπου σε διάφορες συσκέψεις με συνδικαλιστές - εκπροσώπους εργαζομένων από την ΠΑΣΚΕ δεν είχαν διατυπωθεί μόνο «χοντράδες», αλλά είχαν και αναποδογυρίσει και τραπέζια.
Αυτό που επιχειρεί να… «κόψει» Παπανδρέου, είναι το έντονο πολιτικό φλερτ της Αριστεράς με τμήματα του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ που αντιστρατεύονται το μνημόνιο, σε μια προσπάθεια να ρίξει πολιτικές γέφυρες. Το εγχείρημα ωστόσο είναι πολύ ριψοκίνδυνο, αφού το αντιμνημονιακό μπλοκ στην κοινωνία μοιάζει να διαρθρώνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, και τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έχουν αγνοηθεί πλήρως από την κυβέρνηση.
Αμφίβολο δε είναι αν με πολιτικό μασάζ θα μπορέσει η ηγεσία του κόμματος να «τιθασεύσει» τον αιχμηρό πολιτικό λόγο συνδικαλιστικών ηγετών του ΠΑΣΟΚ, όπως του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, που σε πολιτική εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου πρόσφατα μπορεί και να ξεπέρασε σε οξύτητα κατά της κυβέρνησης τον Αλέκο Αλαβάνο.
Στην προσπάθεια για πιο φιλολαϊκό προφίλ αναμένεται να συμβάλει και η υπουργοποίηση του Χρήστου Παπουτσή, με την οποία θα επιχειρηθεί μια πιο ομαλή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τα σώματα ασφαλείας, που είχαν διαταραχθεί σοβαρά το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από μια απαξιωτική στάση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ο Παπουτσής εισηγείται μια πιο ήπια προσέγγιση των θεμάτων ασφάλειας και αστυνομικής δράσης, πρωτίστως εναντίον διαδηλωτών και διαμαρτυρόμενων, με ένταση στην εσωτερική δουλειά και όχι στο «φαίνεσθαι».
Πολλοί επισημαίνουν ότι η ένταξη στο κυβερνητικό παιχνίδι του Χρήστου Παπουτσή ίσως φέρει πιο κοντά και μια μικρή, αλλά συμπαγή ομάδα εντός του ΠΑΣΟΚ με αριστερά αντανακλαστικά, στις παρυφές της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αλλά απωθούνται από τις νεοφιλελεύθερες οπτικές του κυβερνητικού επιτελείου.
Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι αν η έμμεση «ισχυροποίηση» της αριστερόστροφης τάσης του ΠΑΣΟΚ, που την έχει ανάγκη ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια φάση που το κόμμα καταρρέει δημοσκοπικά, πυροδοτήσει νέο κύκλο ενδοκυβερνητικών εντάσεων.
Πολλοί λένε ότι όσο το οικονομικό επιτελείο, και κυρίως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη ματιά στη διαχείριση της οικονομίας, τόσο λιγότερος χώρος θα μένει για τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, που εκτός από το γεγονός ότι έχουν μείνει ακέφαλοι, δεν φαίνεται να έχουν καμία τύχη στο κυβερνητικό στερέωμα.
Πάντως αυτές τις μέρες η κυβέρνηση μοιάζει να είναι πιο δεμένη, πιο συνεκτική, αφού οι καθημερινές συσκέψεις στο θέμα της αντιμετώπισης των φορτηγών έπιασαν – κατά τους κυβερνητικούς – τόπο, μια και η αγορά παρά την απεργία τροφοδοτείται έστω και οριακά και παρά την ταλαιπωρία στις εθνικές οδούς μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχαν συμβεί σοβαρά περιστατικά.
Το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία με τα φορτηγά θα αποτελέσει δείγμα γραφής για το πώς θα περάσει η αλλαγή στα κλειστά επαγγέλματα, γι’ αυτό και, όπως λένε, ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο - τηλεσίγραφο προκειμένου οι επιταγμένοι φορτηγατζήδες να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Δίνοντας στοιχεία…
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής επιχειρείται πια να δίνεται «περισσότερο ρεπορτάζ» από τις συσκέψεις και συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών.
Με το δεδομένο ότι οι διαρροές και τα αλληλοκαρφώματα είναι το αγαπημένο σπορ των πολιτικών και δη των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση να δίνονται κάποια στοιχεία των συνεδριάσεων επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα «αντιπαραθέσεων» και συγκρούσεων, που κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος, αν και το επικοινωνιακό «παιχνίδι» που έχει σπουδάσει ο Γιάννης Ραγκούσης δεν θα εξαντληθεί σε συνεχή μαζικά μηνύματα με συνθηματική ενημέρωση, αλλά με την επί της ουσίας δημοσιοποίηση των προθέσεων και των θέσεων των κυβερνητικών στελεχών, γεγονός αδύνατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...