Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόστιμα στα «μαύρα πρόβατα» της ευρωζώνης εισηγείται ο Όλι Ρεν

Επίσημες ανακοινώσεις την Τετάρτη
 
Την επιβολή υψηλών προστίμων στις χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, προβλέπουν προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του Επιτρόπου σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης από την εισαγωγή του ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των χωρών που αποτυγχάνουν συστηματικά να μειώσουν το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους. Πρόστιμα προβλέπονται και για τις χώρες που δεν ελέγχουν τις ετήσιες δαπάνες τους ή δεν προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στις χώρες που αγνοούν τις συστάσεις για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το 1/20 ετησίως για μία τριετή περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...