Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τσεκούρι ο Λοβέρδος, απεργία οι γιατροί

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στον νέο υπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς χθες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αποφάσισε να συμμετάσχει στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης των Συνδικάτων με προκήρυξη απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη.
«Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε μόνο στη μείωση δαπανών κατά 20% στην υγεία με προοπτική περαιτέρω μείωσης, πρώτο δείγμα γραφής για το τι πρέπει να αναμένουμε προσμετρώντας την καταστροφική θητεία του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου κατεδάφισε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το ίδιο υποθέτουμε ότι θα αποπειραθεί να πράξει και στον χώρο της υγείας. Ας γνωρίζει όμως ο ίδιος και η κυβέρνηση ότι η αντίδραση της κοινωνίας και των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι εντονότατη και αποτρεπτική σε τέτοιους σχεδιασμούς και η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά απ' αυτά που συνάντησαν έως τώρα οι υπηρέτες του Μνημονίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας.
Οι γιατροί ζητούν από το υπουργείο:
- Την άμεση κατάργηση νόμου 3868/2010.
- Τη διασφάλιση με επιπλέον χρηματοδότηση της κανονικής αποζημίωσης των προγραμμάτων εφημερίας που χρειάζεται ο πληθυσμός και την κατάρτιση σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ πλαισίου εφημέρευσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ανά υγειονομική ζώνη, που θα ανταποκρίνεται στην κάλυψη επιστημονικά τεκμηριωμένων αναγκών.
- Την ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ικανού να προωθήσει την πρόληψη, την αγωγή υγείας του πληθυσμού και την παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του φυσικού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
- Να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πρόσληψη των 2.000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να στελεχώνουν τα νοσοκομεία ήδη από την 1η Ιουλίου 2009 σύμφωνα με τον νόμο 3754/09 και την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ.
- Να αναθέσει στην Κοινή Επιτροπή Υπουργείου Υγείας-ΟΕΝΓΕ την καταγραφή όλων των τμημάτων που θα παραμείνουν στελεχωμένα με λιγότερους από 4 γιατρούς ΕΣΥ και να σχεδιάσει την πρόσληψη 2.500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως πρόβλεπε η κλαδική σύμβαση εργασίας για την εφαρμογή του ανώτερου επιτρεπτού ορίου εβδομαδιαίας απασχόλησης.
- Να υπογράψει όλες τις αναβαθμίσεις που εκκρεμούν.
- Να προχωρήσει αποφασιστικά στις προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, που μετά και το τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων θα ερημώσει τα νοσοκομεία της χώρας.
- Να συγκροτήσει αυτοτελή ΤΕΠ για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. *

«Μεταθέτει το βάρος»

«Μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται υπό κατάρρευση τόσο κτιριακά όσο και λειτουργικά, από τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού αλλά και την αδυναμία τους να εκδώσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.
Ο υπουργός Υγείας εντέχνως μεταθέτει το βάρος των ευθυνών του στους διοικητές, χωρίς να εξηγεί τους λόγους που δεν προχωρούν οι προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών που έχουν ήδη εγκριθεί».
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...