Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ώρα για ανεξάρτητη Παλαιστίνη

ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
Έκκληση τόσο στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή όσο και στα δύο εμπλεκόμενα μέρη -Ισραήλ, Παλαιστίνιους- να αφήσουν πίσω τους δεκαετίες δυσπιστίας και αιματοχυσίας απηύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ έχει κάνει τη διαφορά και έχει βελτιώσει την ατμόσφαιρα για τις συνομιλίες. Πιστεύουμε ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ολοκληρωθούν» είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα για τα δύο μέρη να βοηθήσουν το ένα το άλλο να υπερβούν αυτό το εμπόδιο».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ηγέτες των κρατών να συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. «Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε οι Παλαιστίνιοι ποτέ δεν θα νιώσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια που προκαλεί η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κράτους. Οι Ισραηλινοί δεν θα βιώσουν ποτέ τη βεβαιότητα και την ασφάλεια που προκαλεί η ύπαρξη ενός κυρίαρχου και “σταθερού” γείτονα, ο οποίος “μάχεται” για τη συνύπαρξη. Οι Άγιοι Τόποι θα παραμείνουν σύμβολο των διαφορών μας αντί της κοινής μας μοίρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. Αντιθέτως, υποστήριξε πως, αν στηριχθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και υπάρξει συμφωνία, τότε ενδεχομένως το επόμενο έτος ο ΟΗΕ να μπορούσε να υποδεχθεί ένα νέο μέλος του, «ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ».
Στην ομιλία του ο Ομπάμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τονίζοντας πως είναι το μόνο μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών που δεν μπορεί να αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...