Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται νέο πετσόκομμα μισθών στο Δημόσιο

thumb

Πετσόκομμα μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει να φέρει στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση θέτοντας σε εφαρμογή το Ενιαίο Μισθολόγιο και επισπεύδοντας την αλλαγή που προοριζόταν για τον Ιούνιο του 2011. Tην ίδια στιγμή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα όλο και πιο σκληρά μέτρα, που σοκάρουν, όπως αυτό της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις απολύσεις.
Τα τζιμάνια της κυβέρνησης, για να εξασφαλίσουν κάθε φορά τη πολυπόθητη δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποδέχονται όλο και πιο σκληρούς όρους και απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και συνέχιση της λιτότητας στο Δημόσιο, και όχι μόνο...
Αυτήν τη φορά πάντως το Ενιαίο Μισθολόγιο που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Γενάρη, περιλαμβάνει:
1) Την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς.
2) Τη διατήρηση μόνο του κινήτρου απόδοσης, το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον βασικό μισθό.
3) Την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε ευρείς κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου.
4) Τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας.
Με το Ενιαίο Μισθολόγιο επιχειρείται η άμβλυνση των ανισοτήτων στις αποδοχές των υπαλλήλων, με την καθιέρωση νέων, ενιαίων και αξιοκρατικών αρχών στους μισθούς, καθώς και η εξοικονόμηση 350 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο.
Από τη μύγα ξύγκι
Πρόκειται να καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα από 180.000 δημόσιους υπαλλήλους, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μετατραπεί το επίδομα θέσης ευθύνης σε πριμ παραγωγικότητας, εξέλιξη που υπαγορεύεται από την ανάγκη να συνδεθεί το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, που καθιέρωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με το ύψος των αποδοχών των στελεχών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Στην κυβερνητική αυτή πρόθεση τίθεται θέμα με τη διαμόρφωση του βασικού μισθού των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στο Δημόσιο.
Τα σενάρια που επικρατούν, είναι να αποδεσμευτεί από τον βασικό μισθό που θα προκύψει για τους ήδη υπηρετούντες από την ενσωμάτωση των επιδομάτων και να εξομοιωθεί με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του νέου μισθολογίου έχει σχέση με τον νέο βασικό μισθό που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το ερώτημα είναι αν θα αποδεχθεί η κυβέρνηση να επηρεάσει το ύψος των συντάξεων ή θα επιχειρήσει να το αποσυνδέσει.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες ζητούν κλάδεμα των επιδομάτων για 63.000 τραπεζοϋπαλλήλους λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για περιστολή του λειτουργικού τους κόστους. Μάλιστα, πέρα από την αποδοχή των περικοπών που πρότειναν στους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, οι τράπεζες επιθυμούν την υπογραφή τριετούς σύμβασης. Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει θέσει στην κυβέρνηση ζήτημα μείωσης αποδοχών των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, παρ’ ότι πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή.

Μισό αιώνα πίσω
Υποχώρηση, έως και 10 χρόνια, του βιοτικού επιπέδου και των αποδοχών, και κατά πολλές δεκαετίες πιο πίσω των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών), προβλέπει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το Ινστιτούτο Εργασίας παραθέτει τα παρακάτω ενδεικτικά, για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης:
Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον κατά 30% το βιοτικό τους επίπεδο, εάν δεν αναθεωρηθεί η πολιτική της αποκαλούμενης «εσωτερικής υποτίμησης» ή του «ανταγωνιστικού πληθωρισμού».
Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα είναι έως το τέλος του 2010 μειωμένες κατά 4,4% (μετά την αύξηση κατά 4,2% το 2009 και κατά 1,1% το 2008). Το 1/4 της προόδου που είχε γίνει (+20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1999) θα «χαθεί» έως το τέλος του 2011, ενώ οι άνεργοι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο.
Το ΙΝΕ, στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα από τον επιστημονικό του διευθυντή Σ. Ρομπόλη και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, εκτιμά ότι ο δείκτης σύγκλισης μισθών αναμένεται να μειωθεί από το 82,5%, του μέσου όρου της Ε.Ε., στο 78%, οπισθοχωρώντας κατά μία πενταετία και φθάνοντας στα επίπεδα της περιόδου 2004 - 2007. Υποχώρηση κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες προβλέπεται και στον δείκτη σύγκλισης της παραγωγικότητας, ενώ στο τέλος του 2011 το μερίδιο της εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2% έναντι του μέσου όρου της πενταετίας 1995 - 2000 και κατά 11 μονάδες έναντι του 1983.
Βάσει των στοιχείων του ΙΝΕ, το 50% των πλήρως απασχολουμένων λάμβανε το 2009 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές κατώτερες των 1.570 ευρώ. Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανέρχονταν στο ποσό των 28.548 ευρώ, έναντι 39.562 κατά μέσον όρο στην Ε.Ε.-15, ενώ μόνο σε τρεις χώρες (Κύπρο, Σλοβενία, Πορτογαλία) οι αποδοχές ήταν κατώτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...