Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα ψηφοφόρους και υποψήφιους, παρόλο που συχνά, τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα.

Δημοσκοπήσεις και... τρίχες κατσαρές

Οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα ψηφοφόρους και υποψήφιους, παρόλο που συχνά, τα αποτελέσματά τους είναι αμφίβολα. Στην Πτολεμαΐδα όμως, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις εταιρίες exit polls για να εκφράσει την πρόθεση ψήφου του αλλά... ένα κουρείο.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία 25 χρόνια, οι κάτοικοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, αφού πρώτα έχουν επισκεφτεί το... κουρείο της γειτονιάς. Ο κουρέας Χρήστος Καραφουλίδης και ορισμένοι κάτοικοι στήνουν μια ανεπίσημη κάλπη, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Οι πελάτες, οι γνωστοί και οι περαστικοί δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία στο και εμπιστοσύνη και ρίχνουν το δικό τους ψηφοδέλτιο.
“Η κάλπη μας κλείνει μία μέρα πριν από τις εκλογές. Τότε, καταμετράμε τις ψήφους. Το αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, είναι το ίδιο με το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών”, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Καραφουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό της επιτυχίας της δημοσκόπησης αυτής είναι ότι όσοι συμμετέχουν εκφράζουν τη βούλησή τους ελεύθερα, “καθώς μας γνωρίζουν καλά και μας εμπιστεύονται”.
Το “έθιμο” αυτό ξεκίνησε σαν αστείο και από τη μεταξύ τους περιέργεια. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα έγκυρα.
Έτσι και φέτος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο κ. Καραφουλίδης και οι φίλοι του θα στήσουν και πάλι τη δική τους κάλπη στο κουρείο, στα τέλη Οκτωβρίου, περιμένοντας την προσέλευση του κόσμου.
“Ο λαός, είναι αγνός και καθαρός και εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, επειδή αντιλαμβάνεται πως κι εμείς αντιμετωπίζουμε τις εκλογές με σοβαρότητα”, επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας αστειευόμενος: “Λέτε από κουρείο να το γυρίσουμε σε εταιρεία exit polls;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...