Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Θ.Πάγκαλος: «Δεν είμαι μεγαλοκτηματίας, είμαι ένας 'άτυχος' κληρονόμος»

Με γραπτή ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, επικρίνει τον τρόπο που αξιολογήθηκαν στοιχεία της δήλωσής του για το «πόθεν έσχες» από μερίδα του Τύπου, και δηλώνει ότι όσα ακίνητα έχει αποκτήσει την τελευταία τριετία προέρχονται από κληρονομιές.
Στην ανακοίνωσή του ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει ότιήταν άκληρος πριν τρία χρόνια, ενώ στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας απεβίωσε ο πατέρας του σε ηλικία 91 ετών και η πρώτη εξαδέλφη του πατέρα του Αγλαΐα Γ. Παγκάλου, η οποία κατέστησε τον κ. Πάγκαλο κληρονόμο με διαθήκη, γεγονός που επέφερε μια ριζική αλλαγή στην φορολογική του κατάσταση. 
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρει πως μέχρι σήμερα "πασχίζει για να αποδεχθεί και να καταγράψει διάφορα αγροτεμάχια που του περιήλθαν" καθώς η εμπλοκή "με κληρονομικά ακίνητα, που προέρχονται με τη σειρά τους από παλαιότερα κληρονομικά ακίνητα από πολυμελείς οικογένειες, ενδεχομένως καταλήγει σε δεκάδες δικαιώματα ιδιοκτησίας του τύπου: 1/20 σε αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων, 1/16 σε παλαιά οικία 70 τ.μ. κλπ".
Σημειώνει, δε, πως όσα ακίνητα δεν προέρχονται από κληρονομιά έχουν αγοραστεί με δάνεια τα οποία δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα και αναφέρει, ως παράδειγμα, το διαμέρισμα 80τμ στην οδό Πατριάρχου Φωτίου, το οποίο δεν του ανήκει πλέον, ωστόσο έχει αγοραστεί με χρηματοδότηση από την Τράπεζα, που δανειοδοτούσε την αγορά γραφείων από βουλευτές.
«Το εισόδημα του Θεόδωρου Πάγκαλου για το οικονομικό έτος 2009 ήταν 42.553 ευρώ και της συζύγου του 49.195 ευρώ. Τα 646.000 ευρώ, που καταγράφονται ορθώς στη δήλωση "Πόθεν Έσχες" προέρχονται από την πώληση κληρονομούμενων ακινήτων», αναφέρεται στην δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στην Εφορία, καθώς οι φόροι κληρονομιάς είναι υψηλοί.
Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει επιπλέον ότι ο ίδιος επέλεξε να πωλήσει κληρονομούμενα σε αυτόν ακίνητα, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να «ξεμπλέξεις οριστικά με τα 1/20, 1/16 κλπ».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο ίδιος «δεν είναι ακόμα -διότι υπάρχουν και άλλοι συγγενείς του εν ζωή που θα μπορούσε να κληρονομήσει - μεγαλοκτηματίας» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται «τώρα που το θέμα δεν απασχολεί πλέον τον Τύπο, διότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα παίρνει κάποιος στα σοβαρά περισσότερο απ' ότι τους αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...