Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στις 569.222 οι άνεργοι τον Αύγουστο

Ενας στους δύο νέους ανέργους ήταν συμβασιούχος, του οποίου δεν ανανεώθηκε η σύμβαση
Της Χριστινας Kοψινη
Ενας στους δύο εργαζόμενους που έχασε τη δουλειά του μέσα στον Αύγουστο είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκε. Για τον ίδιο μήνα, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέγραψαν καθαρή μείωση 12.130 θέσεων εργασίας, έναντι του Αυγούστου του 2009. Το 50% από τους εργαζόμενους που έχασαν την εργασία τους υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους για χορήγηση επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Ενας στους 3 από τους ανέργους που αναζητούσαν εργασία μέσω ΟΑΕΔ, δούλευε στην περιφέρεια της Αττικής, όπου το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται στο 35,13% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Ιδιαίτερα υψηλό καταγράφεται και το ποσοστό όλων όσοι αναζητούν εργασία στην Κεντρική Μακεδονία (20,63%).
Οι συμβασιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι ηλικίας 35 έως 45 ετών, οι απασχολούμενοι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αναδεικνύονται στους πρωταγωνιστές της κρίσης στην απασχόληση, που μόλις τώρα φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλη τη χώρα και να αγγίζει ακόμη και τα μεσαία στελέχη των επιχειρήσεων.
ΑπασχόλησηΤα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ (648.032 άνεργοι τον Αύγουστο) επιβεβαιώνουν ότι η κρίση στην απασχόληση απλώνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι επιχειρήσεις που συνδυάζουν μετατροπή της πλήρους και πενθήμερης εργασίας σε εκ περιτροπής και με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξάνονται. Ταυτοχρόνως σε φάση μείωσης μισθών -και μέσω της περικοπής επιδομάτων- εισέρχεται και ο τραπεζικός κλάδος, όπως προκύπτει από την τελευταία συνάντηση τραπεζιτών με την ΟΤΟΕ. Από τον Ιανουάριο, ακόμη κι αν δεν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις, αναμένεται και στις τράπεζες να ανοίξει θέμα απολύσεων (ιδιαίτερα στο δίκτυο όπου εδώ και ενάμιση χρόνο υποαπασχολείται το προσωπικό, λόγω μειωμένης πελατείας).
13ος και 14ος μισθόςΗ κρίση στην απασχόληση επαναφέρει από άλλο δρόμο το θέμα της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο όμιλο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ετέθη, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία, θέμα μείωσης ή και προσωρινής αναστολής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, προκειμένου να διασωθούν 100 θέσεις εργασίας.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν σε 648.032. Από αυτούς, περίπου 78.810 εμφανίζονται να μην αναζητούν εργασία, με αποτέλεσμα το σύνολο των ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας να ανέρχεται σε 569.222. Οσοι απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου αποδείχτηκαν -έως τον Αύγουστο- περισσότερο ανθεκτικοί στην κρίση, αφού οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου κατέγραψαν μείωση (-8.778). Συνολικά τον Αύγουστο καταγγέλθηκαν 39.410 συμβάσεις εργασίας, με το 53,76% να αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο (62.520 απολύσεις), αλλά αυξημένο κατά 10,31% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2009.
ΕκτόξευσηΧθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης δεν έκρυψε την απαισιοδοξία της για την άνοδο του δείκτη μέσα στο προσεχές εξάμηνο.
Εξέφρασε βεβαιότητα για «εκτόξευση της ανεργίας» σε συνθήκες ύφεσης κι έκανε λόγο για μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική διαστρωμάτωση και τη φτώχεια στην παιδική ηλικία. Η κ. Κατσέλη συνέδεσε την ανεργία με την «αφαίρεση 20 δισ. από την οικονομία λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής». Εκτίμησε δε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται από τα τέλη του 2011 και διαβεβαίωσε για την ενεργοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων - συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου κοινωνικής οικονομίας που θα δημιουργηθεί για τη χορήγηση μικροπιστώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...