Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Ενέσεις αισιοδοξίας από το Λευκό Οίκο για την ελληνική οικονομία

Γ. Παπανδρέου: «Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις»
Τελευταία ενημέρωση:
Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.
Ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι παρουσίασε στον αμερικανό αντιπρόεδρο τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.
Συζητήθηκε, επίσης, ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε, επίσης, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα με τις επισκέψεις του ιδίου στο Ισραήλ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, αλλά και την επικοινωνία που διατηρεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.
Συζήτησε, δε, με τον κ. Μπάιντεν και τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμαντινεντζάντ, στα Ην. Εθνη, στη διάρκεια της οποίας πέρα απο το ζήτημα του πυρηνιικού προγράμματος του Ιράν μετέφερε στον πρόεδρο της χώρας το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση των δυο Αμερικανών πεζοπόρων που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές με την κατογορία της κατασκοπείας, και ο κ. Μπάιντεν τον ευχαρίστησε για αυτό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει ειρήνη στη Μεση Ανατολή, όχι απλά από καλή προαίρεση, αλλά διότι η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια.
Γι αυτό, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ειρηνευτική διαδικασία και είναι αποφασισμένη να εργασθεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την ήπια ισχύ που διαθέτει και να αξιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ.
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στον κ.Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
"Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο" τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο".
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας "είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια".
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...