Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει για δάνειο πριν λήξει η 3ετία»

Νέα κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών για οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής των όρων του Μνημονίου, είτε για την επέκταση της τριετούς ισχύος του προγράμματος είτε για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου...
Ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο εκπρόσωπός του, Αμαντέου Αλταφάιζ Ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο εκπρόσωπός του, Αμαντέου Αλταφάιζ Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων ανταποκρίτριας αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν (οικονομικές υποθέσεις), αρνήθηκε κατηγορηματικά χθες ότι η Ελλάδα ζήτησε επέκταση του Μνημονίου. «Δεν υπάρχει συζήτηση, σχέδιο ή προετοιμασίες για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα», είπε ο Αμαντέου Αλταφάιζ, για τον οποίον «κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα νόημα αφού μόλις αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το Μνημόνιο το οποίο καλύπτει περίοδο 3 χρόνων». «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να συζητάμε τέτοια επέκταση αυτή τη χρονική στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί με κανονικά επιτόκια πριν από τη λήξη των τριών χρόνων».
Σε νέα ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο Βερολίνο μεταξύ του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και του Γερμανού ομόλογού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αμαντέου Αλταφάιζ απάντησε: «Δεν έχουμε εμπλακεί σαν Κομισιόν σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει συζήτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα».
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τελείως λανθασμένη» την υποθετική ερώτηση «αν η επιτροπή θα είναι σε θέση να ερχίσει τέτοιες διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που αλλάξει η οικονομική κατάσταση (προς το χειρότερο). «Πώς θέλετε να ξέρουμε σήμερα ότι θα προκύψει τέτοιο σενάριο» είπε ο Α. Αλταφάιζ. Και πρόσθεσε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει όλες τις προϋποθέσεις που περιέχονται στο Μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται, καλύπτονται οι στόχοι και υπάρχει η τριμηνιαία έκθεση από την Κομισιόν και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των δόσεων του δανείου... Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και αυτό θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σε λιγότερο από 3 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...