Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτώβριο κληρώνει για ΟΣΕ-Ελληνικό

 
Ο Σεπτέμβριος τελειώνει αλλά ο... μήνας Ρέππα συνεχίζεται, καθώς στο τρένο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ανεβαίνει το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Θέση στο βαγόνι όμως έχει προβλεφθεί και για το fast track για τις μεγάλες επενδύσεις, το οποίο ετοιμάζει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.
Αδειες οι αποβάθρες του σταθμού Λαρίσης στην πρόσφατη τετράωρη στάση Αδειες οι αποβάθρες του σταθμού Λαρίσης στην πρόσφατη τετράωρη στάση Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την εξυγίανση του ΟΣΕ, στη βάση του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει προ 15νθημέρου ο υπουργός Υποδομών. Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει κι αυτό το μέτωπο όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μην πέσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι όπως και με τα φορτηγά, έτσι και με τον ΟΣΕ δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και θα ακολουθήσει την ίδια «αποφασιστική γραμμή...».
Περιμένουν στη γωνία
Μεγάλες συζητήσεις αναμένεται να προκάλεσει το νομοσχέδιο Παμπούκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις μεγάλες επενδύσεις, το λεγόμενο fast track. Ο ίδιος ο υπουργός ήταν με τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ και υπέγραψε τη συμφωνία με το Κατάρ, ύψους 5 δισ., που μεταξύ άλλων προβλέπει και την επένδυση στο Ελληνικό. Ο κ. Παμπούκης έχει πει ότι στόχος του είναι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί. Πάντως, παρότι δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, προκαλεί αντιδράσεις καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων παρεκκλίσεις από ισχύουσες ρυθμίσεις σε σχέση με τη χρήση του αιγιαλού. Αυτές ακριβώς οι παρεκκλίσεις αλλά και ο μικρός χρόνος για την έγκριση μεγάλων επενδύσεων σε σχέση με τις χρονοβόρες διαδικασίες για μικρότερες επενδύσεις είχαν προκαλέσει και τις αντιδράσεις υπουργών στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη (Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Μπιρμπίλη...).
Μετά και την ψήφιση του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών -οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους- η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αναθαρρήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες μάς έλεγαν, εν είδει απολογισμού, ότι η μία μετά την άλλη οι «μεγάλες αλλαγές» περνάνε χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, αφού σε άλλες εποχές όσα τώρα γίνονται δεν μπορούσε καμία κυβέρνηση ούτε να τα σκεφθεί. Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες διατυπώνει την άποψη ότι οι πολίτες αντιδρούν αλλά κατά βάση αποδέχονται τις αλλαγές, γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...