Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Κανένα θέμα παράτασης μνημονίου


 
Βρυξέλλες και Βερολίνο απορρίπτουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου και του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετά τις συζητήσεις για τέτοιο ενδεχόμενο που είχαν αρχίσει το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε χθες ότι «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».
«Καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο»
Ο Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα», συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει το λόγο να γίνεται τέτοια συζήτηση, λαμβανομένων υπόψη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και οι στόχοι του προγράμματος τείνουν να εκπληρωθούν.
Σε ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βερολίνο, όπου χθες βρέθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά το τέλος της, σε ομιλία του σε εκδήλωση, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα τρία έτη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο που ανακύπτει όταν διασώζονται οι μη πειθαρχημένοι οφειλέτες, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης.
Σκέφτονται «μόνιμο» μηχανισμό
Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του μνημονίου ούτε επιμήκυνση το χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους του μνημονίου».
Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...