Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων και η παρέμβαση με αιχμές του ΔΝΤ

Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές Αθήνας-θεσμών μπορεί να διακόπηκαν μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όμως τα έξωθεν μηνύματα συνεχίστηκαν, με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να προκαλεί αίσθηση.
Η έκθεση του ΔΝΤ που χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο, καλώντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνσή του (ακόμα και σε κούρεμα 30%) «λείανε» τη σκληρή ρητορική των Βρυξελλών, αφού ουσιαστικά ρίχνει το μπαλάκι στην
Ευρωζώνη για κινήσεις στη «σκακιέρα» του ελληνικού ζητήματος. Παράλληλα έστειλε σκληρό μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και αφού αξιολογηθεί θα μπορούσε να έχει μια λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
«Η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη, εάν δεν είναι πρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι «ένα "όχι" θα φέρει τους Έλληνες σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ ένα "ναι" προσφέρει περισσότερη προοπτική για συζήτηση». Ωστόσο, σημείωσε ότι αν κερδίσει το στρατόπεδο του "όχι", αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «Grexit».
«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και πουθενά αλλού» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. «Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι να ξαναρχίσουν συνομιλίες άμεσα, μετά το δημοψήφισμα.
Η Κομισιόν τηρεί σιγή ιχθύος, με τον εκπρόσωπό της, Μαργαρίτη Σχοινά να επαναλαμβάνει ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις για συμφωνία μέχρι το δημοψήφισμα, θα περιμένουμε την έκβασή του και θα τη λάβουμε υπόψη».
Αντιδράσεις προκάλεσαν, πάντως, οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πρέπει να παραιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση και μέχρι τις εκλογές να αναλάβει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με στόχο την συμφωνία, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα». Ο γερμανός αξιωματούχος, στη συνέχεια κατηγόρησε το AFP για «παρερμηνεία» των δηλώσεών τουυ.
«Τους ζητάμε να ψηφίσουν με τα μάτια τους ανοιχτά και να σκεφτούν σοβαρά για τις επιπτώσεις μια ψήφου στο "όχι", που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης» προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τονίζοντας ωστόσο ότι «εμείς δεν επιθυμούμε, το γνωρίζετε, ούτε χθες, ούτε σήμερα ούτε αύριο, η Ελλάδα να εξέλθει από την ευρωζώνη. Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
«Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα αρχίσουν μόνο μετά το δημοψήφισμα», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ.
Η κάλπη της Κυριακής θα καθορίσει τις εξελίξεις και τους (νέους) όρους της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει εκ νέου από τη Δευτέρα.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...