Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες αιφνιδίως η Standard & Poor's, στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική, «δεδομένου του ρίσκου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες», όπως ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με την S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.
Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, «η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στους επόμενους 12
μήνες». «Κατά την άποψή μας εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», επισημαίνει η S&P.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση στην Ελλάδα σε επίπεδο που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η συνεχή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει την πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Επίσης, η αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις φορολογικών πληρωμών αυξήθηκαν σημαντικά το Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διαφυλάττει τη ρευστότητά της λόγω καθυστερήσεων των πληρωμών στους προμηθευτές.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ρεαλιστικοί θα είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι θα τεθούν σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές. Ακόμα και αν μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές επρόκειτο να υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν αναμένεται αυτή να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών του χρέους πέρα από τον Σεπτέμβριο.
Προοπτικές
Οι προοπτικές είναι αρνητικές, λόγω του κινδύνου της περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας τόσο για το κράτος όσο και για τις τράπεζες.
Αν επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει μια προσωρινή τόνωση της ρευστότητας τους επόμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τον οίκο, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ελάφρυνση του χρέους ή περεταίρω χρηματοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η αρνητική προοπτική σημαίνει επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα νέας μείωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, αν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης με όρους πολιτικής που ικανοποιούν τόσο τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας όσο και των πιστώτριων χωρών, καταλήγει ο οίκος.
http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου