ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μία πολύ σφιχτή προθεσμία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των θεσμών, ώστε να προλάβει να επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 18 Ιουνίου. Συγχρόνως για πρώτη φορά στο Εuroworking Group της Πέμπτης συζητήθηκαν σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Τα σενάρια αυτά, όμως, όπως και τις πληροφορίες περί τελεσιγράφου 24 ωρών, διέψευδε η ελληνική πλευρά. Το κλίμα πάντως στη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με μια σειρά από χώρες να έχουν φτάσει στα όριά τους και να μιλούν για ιδιαίτερα ευνοϊκή πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Euroworking Group της Πέμπτης, που έγινε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Ελληνα ομόλογό τους, κ. Χουλιαράκη, ότι αν στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη συμφωνίας, τότε αυτό πρέπει να γίνει στο Eurogroup στις 18 Ιουνίου. Την ίδια μέρα, η κ. Μέρκελ αποφάσισε να συνεδριάσει η γερμανική Βουλή με θέμα την Ελλάδα.
Οι ελληνικές αντιπροτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν τις επόμενες ώρες, ώστε να έχουν το περιθώριο οι εκπρόσωποι των θεσμών να κρίνουν αν είναι ικανοποιητικές. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά είναι ότι η ελληνική πρόταση αναμένεται να είναι επί συγκεκριμένων σημείων του κειμένου των θεσμών, όπως η μείωση του ΕΚΑΣ ή η αύξηση του ΦΠΑ της ΔΕΗ, και να φέρουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για πρώτη φορά συζητήθηκε στο ΕWG και ανοιχτά το ενδεχόμενο μη συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή το σχέδιο Β. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και αν θα περιλαμβάνει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ποια θα είναι τότε η δημοσιονομική προσαρμογή και ποια η προσαρμογή ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έγινε αναφορά και σε πιθανή ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο το βασικό σενάριο που συζητήθηκε, ήταν η επίτευξη συμφωνίας έως το επόμενο Eurogroup, και συγχρόνως παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μερικούς μήνες. Ενώ το μέγεθος της επέκτασης δεν καθορίστηκε συγκεκριμένα, τρεις διαφορετικοί αξιωματούχοι λένε στην «Κ» ότι το σενάριο εννεάμηνης επέκτασης που προτάσσει η ελληνική πλευρά είναι μάλλον το πιο δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς χωρίς νέα χρήματα δεν βλέπουν το νόημα μιας τέτοιας μακράς παράτασης. Από την άλλη, αν δίνονταν καινούργια χρήματα στην Ελλάδα ακόμα και με τη μορφή swap - ανταλλαγής ομολόγων (τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα και με ευνοϊκότερο επιτόκιο), ώστε να φτάσει και η χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο, αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς νέους όρους και νέο πρόγραμμα, καθώς θεωρείται νέα χρηματοδότηση.
Συγχρόνως, ενδεικτικό του κλίματος στο Euroworking Group είναι ότι μια σειρά από χώρες, κυρίως Σλοβακία και Σλοβενία, αλλά και οι Βαλτικές εκτός από τη Γερμανία, εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία που παραχωρήθηκε στην ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα θετική και αποτελεί σημαντική «παραχώρηση των θεσμών», καθώς δίνει πολύ μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν προχωράει σε μειώσεις μισθών και παγώνει τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. «Αυτά είναι αρκετά για να πουλήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως επιτυχία στην Ελλάδα», είπαν χαρακτηριστικά.
http://www.msn.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου