Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο λόγος τους …μνημόνιο!



Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης με νέους όρους και νέα μέτρα κρύβει η εννιάμηνη παράταση που ζήτησε χθες απο τους Ευρωπαίους δανειστές, η Αθήνα. Μια πρόταση που κατατέθηκε εσπευσμένα και με την οποία η Ελλάδα θα εξακολουθεί για άλλους εννιά μήνες να παίρνει λεφτά σε δόσεις, έστω κι αν το ΔΝΤ δεν δώσει καμία απο τις δόσεις που απέμειναν ως τον Μάρτιο του 2016.
Τα μέτρα παραμένουν υπο διαπραγμάτευση και θα πρέπει να τύχουν έγκρισης των θεσμών.
Στην διάρκεια της εννιάμηνης παράτασης θα αποκλείονται μονομερείς ενέργειες με βασική την εφαρμογή προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να τεθεί εκτός προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα κατέφυγε στην λύση της παράτασης του προγράμματος για να μην πέσει σε τοίχο επειδή δεν θα υπήρχε συμφωνία για τα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα. Oπως διευκρινίζεται, δεν ζητάει νέα χρήματα απο τους δανειστές αλλά χρησιμοποιεί παλιά και νέα εργαλεία στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα που καλύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 25-30 δις ευρώ. Χωρίς να έχουν χρήματα και νέα δάνεια, που δεν θα εγκρίνονταν απο τα ξένα κοινοβούλια που θα ζητούσαν νέο και πιο σκληρό μνημόνιο, οι δανειστές θα έχουν υπο την εποπτεία τους τη χώρα μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2016. Παραμένει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα ακόμα κι αυτό σκέπτονταν να υποχωρήσει ενώ βάζει και τους Ευρωπαίους στο παιχνίδι για να μη μένει μόνο του το ΔΝΤ, αν και κανονικά θα αποχωρούσαν αφού το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος τελείωνε και θα είχε τελειώσει απο τον Δεκέμβριο του 2014 αν δεν υπήρχαν οι παρατάσεις.
Ετσι, για οποιαδήποτε παράταση δεχτούν, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ζητήσουν και μέτρα. Μέσα στο διάστημα των 9 μηνών τα μέτρα θα έρθουν σε δόσεις και όχι μέσα σε μία ημέρα. Επιστρέφει η αξιολόγηση. Μόλις η κυβέρνηση δεσμευτεί για τα νέα μέτρα, οι δανειστές θα μπορούν να ελέγχουν αν τηρείται η εκπλήρωσή τους.
Για την επίτευξη της παράτασης η Ελλάδα δίνει:
  • Επώδυνες μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, κρατώντας κάποιες «κόκκινες γραμμές», όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η υπαγωγή του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση των συντάξεων και τα εργασιακά. Ουσιαστικά, αυτά που ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
  • Στα εργασιακά, η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού θα παραμείνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας.
  • Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 από το 0,75% στο 1% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα, που θα κυμανθούν στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Τι ζητάει η Ελλάδα με την 9μηνη παράταση
  • Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ως προϋπόθεση να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η διευθέτηση του χρέους, με χρονοδιαγράμματα και εργαλεία απομείωσης και παράλληλα η κυβέρνηση ζητάει:
  • τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων,
  • 6,5 δισ. χρεών προς την ΕΚΤ που πρέπει να πληρωθούν φέτος, αλλά θα ανταλλαγούν και θα μεταφερθούν στον ESM,
  • τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ,
  • το 1,2 δισ. που αναμένεται να επιστραφεί από την ΕΚΤ,
  • τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες,
  • περίπου 1,5 δισ. που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015,
  • ενδεχόμενα 2-3 δισ. από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων,
  • πιθανώς 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων.
http://pitsirikidotnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...