Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Κυβέρνηση: Η ΕΕ πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς

Τι αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για την αποζημίωση στους παραγωγούς μετά από το ρωσικό εμπάργκο


«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, διευκρινίζοντας πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε με ευθύνη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στελέχη, η ζημιά των παραγωγών δεν μπορεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Πρέπει η ΕΕ να εγκρίνει αποζημιώσεις ξεκαθαρίζουν, προσθέτοντας ότι εάν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν μπορούν να συμπληρωθούν με εθνικά.
Μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και το
υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις του εμπάργκο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, και προσθέτουν πως αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργούν δε οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα με αναδρομική ισχύ για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους, «διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη».
Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως.
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες» αναφέρει και το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει, δε, πως «η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι το η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ».
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών και αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές. Ωστόσο, στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».
«Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...