Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πυρετός σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα 11,5 δισ.

 


Πυρετός σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα 11,5 δισ.Η ψυχολογία του «τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» επικρατεί σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εν όψει της οριστικοποίησης και της ψηφοφορίας του πακέτου των επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα δημιουργήσουν κυβερνητική κρίση θέτοντας «κόκκινες γραμμές», αναγνωρίζοντας ότι προέχει ο στόχος της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τόσο όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θέτουν σημαντικές ενστάσεις σχετικά με το μείγμα των μέτρων, αφού διαφωνούν με την οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.

Με δεδομένο ότι η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί από τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα απέναντι σε αντιδράσεις βουλευτών που απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Τουλάχιστον 8 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει διαφωνίες για τα επώδυνα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας ως προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας τους την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Διέξοδο στις αντιθέσεις αναμένεται να δώσει η ψήφιση των μέτρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ενδεχόμενο που θα μειώσει τις αντιδράσεις, αφού θα δώσει διέξοδο στους διαφωνούντες να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα και όχι το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν.

K. Σκανδαλίδης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Ντόλιος είναι μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν αντιρρήσεις για μέτρα που περιέχει το πακέτο των 11,5 δισ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος έχει θέσει στην τελευταία σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, το ζήτημα της ένταξης των μέτρων σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα με την εφαρμογή τους, τη μείωση του ελληνικού χρέους, την παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια και την έγκαιρη καταβολή των δόσεων για να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες. Εχει καταθέσει ενστάσεις για τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και έχει τονίσει ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, γιατί υποστηρίζει -λόγω και της κυβερνητικής εμπειρίας που διαθέτει- ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την κοινωνική στήριξη στις ενέργειές της.

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρώτος ο Κ. Σκανδαλίδης έθεσε το θέμα της εφαρμογής της προγραμματικής συμφωνίας για λόγους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, όπως τόνισε. Πρότεινε να λάβει η κυβέρνηση νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εάν τα μέτρα δεν συμβαδίζουν με την προγραμματική συμφωνία και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Οδ. Βουδούρης σε πρόσφατη επιστολή του υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ
Ο Οδ. Βουδούρης σε πρόσφατη επιστολή του υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ

Οι «αντιρρησίες» της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα χωρίς όμως να γίνεται σαφές εάν τελικά αρνηθούν να ψηφίσουν το σύνολο του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων. Ο βουλευτής Εβρου Γ. Ντόλιος έχει δηλώσει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η προγραμματική συμφωνία, για την οποία υπεύθυνος για την εφαρμογή της είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενστάσεις για τα νέα μέτρα έχουν καταθέσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, Σ. Κεδίκογλου και Χ. Αηδόνης.

Η πρώην υπουργός Θ. Τσάγκρη που φαίνεται να διατηρεί αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος φημολογείται ότι ανήκει πλέον στο κλίμα Λοβέρδου, αλλά πιθανολογείται ότι θα ψηφίσει τελικά το πακέτο μέτρων που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση. Δεν αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας για να ψηφίσει τα μέτρα
Ο Γ. Μιχελογιαννάκης θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας για να ψηφίσει τα μέτρα

Παρά τους χειρισμούς Κουβέλη
Ασκήσεις ισορροπίας στη Δημοκρατική Αριστερά

Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε δύσκολη θέση σχετικά με την ψήφιση του οδυνηρού πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ όχι μόνο γιατί υπερασπίστηκε τη διαμόρφωση της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα, αλλά κυρίως γιατί καλείται να αποδεχτεί μέτρα που απέχουν πολλάκις από τις θέσεις και τη φυσιογνωμία της Αριστεράς.

Ο κ. Κουβέλης με λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς αλλά δείχνοντας ότι γνωρίζει την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας έθεσε ως κόκκινη γραμμή την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Παράλληλα κατέγραψε μικρές νίκες στη διαμόρφωση των μέτρων, όπως η απόσυρση της εφεδρείας και η απόσυρση της περικοπής 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Η ΔΗΜΑΡ δίνει μάχη για να μην περικοπούν οριζόντια τα δώρα των συνταξιούχων, να μην επηρεαστούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και επιμένει στην περικοπή κονδυλίων από τη μισθοδοσία των κληρικών.

Τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν γνώση της σκληρότητας των μέτρων που θα ακολουθήσουν, αλλά τονίζουν ότι η επόμενη επιλογή της χώρας είναι το χάος και η επιστροφή στη δραχμή. Οι «αντάρτες» της ΔΗΜΑΡ δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς αλλά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ: οι βουλευτές του κόμματος Οδ. Βουδούρης και Γ. Μιχελογιαννάκης έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο κ. Βουδούρης εκτιμάται ότι βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε πρόσφατη επιστολή του αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ, ενώ ο Γ. Μιχελογιαννάκης θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας για να ψηφίσει τα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βουδούρης διαφωνούσε εξαρχής με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ακόμα και με στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Αντίστοιχα ο κ. Μιχελογιαννάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε. που παραβρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφού μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Φ. Κουβέλη επέμεινε στην αντίρρησή του για την ψήφιση των μέτρων.

Από τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ κατατίθενται ενστάσεις που έχουν σχέση κυρίως με την πώληση της ΑΤΕ (Π. Μουτσινάς, βουλευτής Μαγνησίας), αλλά εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα για τα μέτρα.

Κριτική
Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει ενοχληθεί από τη συμπεριφορά των «πασοκογενών» βουλευτών, αλλά στελέχη της επισημαίνουν ότι οι σύντροφοί τους δεν λένε τίποτα για το «διά ταύτα» και την επόμενη μέρα της χώρας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...