Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ομηροι του Τόμσεν

Ομηροι του Τόμσεν
Στην κλίνη του Προκρούστη έχει βάλει την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα η τρόικα. Προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές δαπανών 11,6 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 2 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, απαίτησε να υπάρξει «ρήτρα αστοχίας», που σημαίνει ότι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, τότε θα γίνουν αυτόματα νέες περικοπές μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα ζήτησαν να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο - «conditionality plan» - με σκληρά μέτρα περικοπών που θα στοχεύουν τους μισθούς και τις συντάξεις καθώς ως την τελευταία στιγμή δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων - περικοπών στη δημόσια διοίκηση, στους ΟΤΑ, στην Αμυνα και στην Υγεία.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν τόσο δύσκολη ώστε, όπως εξηγεί το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έφθασε στα όρια από τις «παράλογες», όπως χαρακτηρίζονται, απαιτήσεις. «Εμείς λέμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν. Αυτοί τα ονομάζουν soft measures και ότι είναι επίφοβο να αποδώσουν. Σκεφτόμαστε λοιπόν και το σκέφτονται και εκείνοι τι εναλλακτικά μέτρα μπορούμε να βάλουμε την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που δεν πιάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013. Η πρότασή μας είναι - και συμπίπτει με τη δική τους - ότι, αν δεν πιάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013 και είμαστε π.χ. μείον 500 εκατ., θα πρέπει από 1.1.2014 να πάρουμε 500 εκατ. πρόσθετα μέτρα».Κρίσιμη συνεδρίαση

Υπό αυτές τις συνθήκες το πακέτο αναμένεται να κλείσει και να παρουσιαστεί στο Εuroworking
Group την ερχόμενη Παρασκευή 28 του μήνα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου και εκπροσώπους της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και την έκθεση για την Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι η πρώτη ισχυρή δόση περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα να περάσει από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και να εφαρμοστεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013.
Η αύξηση των φόρων για τους 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα εφαρμοστεί μετά την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης και οι επιβαρύνσεις θα αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Ωστόσο η παρέμβαση αυτή παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη και θα συζητηθεί σε βάθος με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο συμβιβασμός αυτός, περιλαμβανομένης της «ρήτρας αστοχίας», επήλθε την Παρασκευή το βράδυ και αφού προηγουμένως ο κ. Στουρνάρας είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Πόουλ Τόμσεν να υιοθετήσει πρόσθετη μείωση (πέραν της περικοπής των δώρων και των ειδικών μισθολογίων) 5% των μισθών στο Δημόσιο και την περικοπή (κατ' ουσίαν) μιας ακόμη σύνταξης από όλους τους συνταξιούχους. Το επιχείρημα του Δανού ήταν μάλιστα ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο για τον ανειδίκευτο εργαζόμενο είναι 780 ευρώ όταν στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ!

Τα επίμαχα μέτρα
Στις διαπραγματεύσεις η τρόικα απέρριψε σχεδόν το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που πρότεινε η κυβέρνηση μέσω μέτρων αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.
Συγκεκριμένα ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε τα στοιχεία για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αφού προηγουμένως ρώτησε αν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς του Δημοσίου θα απολυθούν. Στην απάντηση ότι θα απορροφηθούν από άλλους φορείς διέγραψε το μέτρο.
Επίσης στο κενό έπεσε η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να πείσει ότι με την αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα εξοικονομηθεί περί το 1 δισ. ευρώ από μη μισθολογικές δαπάνες.
Στους ΟΤΑ το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε πρόγραμμα μείωσης των δαπανών περί τα 600 εκατ. ευρώ . Ολα τα μέτρα απορρίφθηκαν από την τρόικα καθώς και πάλι δεν προβλεπόταν η απόλυση του προσωπικού.

Οι κάρτες της τρόικας
Αστείες χαρακτηρίστηκαν οι παρεμβάσεις που προτάθηκαν για τις περικοπές ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Αμυνα, όπως το κλείσιμο στρατοπέδων, η επιδίωξη έκπτωσης στις υφιστάμενες συμβάσεις για εξοπλισμούς και η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Η τρόικα θεώρησε ότι ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αρνείται να προχωρήσει σε εξοικονομήσεις δαπανών.
Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας η τρόικα έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον υπουργό κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο:
  • Για την αδυναμία περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης από 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα 2,9 δισ. ευρώ, μέτρα που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο.
  • Για τη διαλυτική κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ, όπου ο αριθμός των γιατρών είναι μικρότερος κατά 5.350 θέσεις από τον σχεδιαζόμενο.
  • Για την καθυστέρηση εισαγωγής της αναλυτικής λογιστικής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Τι συμφώνησαν
Πέρα από τις μεγάλες οριζόντιες μειώσεις μισθών των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, των μισθών στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ και των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) σε όλα τα Ταμεία, η τρόικα απαίτησε σειρά αλλαγών στα εργασιακά.
Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
1. Για τις απολύσεις μείωση του χρόνου προειδοποίησης στον έναν μήνα.
2. Κατάργηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να ενημερώνουν την Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να απασχολήσουν προσωπικό υπερωριακά.
3. Διεύρυνση κατά δύο ώρες την ημέρα και τα Σάββατα του ωραρίου λειτουργίας των σουπερμάρκετ.

Το Μαξίμου αισιοδοξεί
«Ο κόσμος θέλει να τελειώνουμε»

«Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ηγέτες». Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν ψύχραιμοι και προτάσσουν την άποψη που εκφράζει στις εσωτερικές συζητήσεις ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ότι «πρέπει να πάμε πιο γρήγορα ώστε να προλάβουμε τις διαδικασίες, το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».
Παράλληλα δίνει μεγάλη σημασία στην εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανακούφισης των πολιτών. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και φρόντισε προχθές από τη Ρώμη να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει νέος φόρος στα ακίνητα, αλλά δεν θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα. Αναμένοντας την έκθεση της τρόικας, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σε συνομιλητές του αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και προσδοκά την κατανόηση των πολιτών. «Ο κόσμος θέλει να τελειώνουμε» λένε συνεργάτες του και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει ανασχηματισμός,
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...