Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Σκληρό» προϋπολογισμό θα ανακοινώσει ο Ολάντ

Τη δημοσιονομική αξιοπιστία του γαλλικού κράτους και τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος στοχεύει να διαφυλάξει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει η κυβέρνηση Ολάντ, και αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών. Ο πρώτος προϋπολογισμός του Σοσιαλιστή νέου προέδρου θα παρουσιαστεί το μεσημέρι της Παρασκευής και βασικός του στόχος είναι η μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, δεν λείπουν σοβαρές επιφυλάξεις: Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην εκτίμηση για ανάπτυξη της γαλλική οικονομίας κατά 0,8% τον επόμενο χρόνο -πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν υπεραισιόδοξη.
Πιθανή διάψευση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη ή θα ρίξει έξω τον στόχο για έλλειμμα 3% του
ΑΕΠ ή θα εξαναγκάσει τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα. Ο ίδιος ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, μιλώντας στο France2, υπερασπίστηκε τον στόχο λέγοντας πως είναι «ρεαλιστικός και προσιτός».

«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι προϋπολογισμός πάλης και ανοικοδόμησης» είπε ο Ερό. Εάν η Γαλλία εγκαταλείψει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, υποστήριξε, «τα επιτόκια δανεισμού μας θα ανέβουν αμέσως».

Από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ στα οποία στοχεύει ο προυπολογισμός, τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από επιπλέον φόρους στα υψηλά εισοδήματα.

Σε επιπλέον 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το Παρίσι είτε μέσω της αύξησης στη φορολογία των επιχειρήσεων είτε μέσω μείωσης στις φοροαπαλλαγές. Τα τελευταία 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από συγκράτηση των δημόσιων δαπανών -μέρος της οποίας είναι και η πρακτική μίας πρόσληψης ανά δύο αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...