Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι οίκοι βλέπουν βαθιά ύφεση και μη βιώσιμο χρέος

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, καθώς Fitch και Moody’s προειδοποίησαν σήμερα ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 7% το 2012 και πως το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται. Για ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο σήμερα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)
φεση 7% το 2012 προβλέπει ο Moody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage - Backed Securities), καθώς εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση των νοικοκυριών και θα αυξήσουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για στεγαστικά δάνεια. Ο Moody's αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 7% και ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 22,8% από 17,7% το 2011.


Η επίδοση των ομολόγων RMBS, αναφέρει ο οίκος, συνέχισε να επιδεινώνεται στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου 2012, προσθέτοντας ότι η άνοδος της ανεργίας οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των αθετήσεων πληρωμών στην αγορά αυτών των ομολόγων. Ο δείκτης σωρευτικών αθετήσεων πληρωμών στα ομόλογα αυτά αυξήθηκε φέτος τον Αύγουστο στο 1,32% του αρχικού ύψους τους από 0,86% τον Αύγουστο του 2011. Η τάση των ληξιπρόθεσμων δανείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ενισχύθηκε και έφθασε στο 4,03% του τρέχοντος ύψους των ομολόγων αυτών φέτος τον Αύγουστο από 2,20% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το τρέχον συνολικό υπόλοιπο των ομολόγων RMBS ανερχόταν σε 2,9 δις. ευρώ φέτος τον Αύγουστο από 3,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011, καταγράφοντας μείωση 20%.

Fitch: Το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται

Το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, προειδοποίησε την Τετάρτη ο οίκος Fitch, εκτιμώντας πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα ανέλθει το 2014 στο 180,2%, από 164,9% το 2012. «Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ ακόμα από το να έχει διασφαλιστεί», σημείωσε ο αναλυτής της Fitch, Πολ Ρόκινς. «Δημοσιονομικά ελλείμματα και περαιτέρω συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ σημαίνουν ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα ξαναμπεί σε ανοδική τροχιά το 2013-2014», συμπλήρωσε.

Και ο Fitch προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 7% το 2012 και 3% το 2013, με την οικονομία να παραμένει στάσιμη το 2014.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Fitch, αν και το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

O οίκος εκτιμά ότι το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ έχει βγει εκτός πορείας και απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014. Δεν αναμένει δε να υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.
IIF: Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν – «Αγκάθι» η ύφεση

Την ίδια ώρα, το IIF, ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), τον περασμένο Μάρτιο, στην τελευταία έκθεσή του με τίτλο «Whatever it Takes to Preserve the Euro» (Ό,τι χρειαστεί για την προστασία του ευρώ), κάνει λόγο για πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά ανησυχητικές ενδείξεις για τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ο οργανισμός στην έκθεσή του κάνει ειδική μνεία στη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, αλλά και στη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στη χώρα μας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει 2ετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Αλλά οι αξιωματούχοι της τρόικας έχουν διαμηνύσει ρητά πως πρώτα οι δανειστές της χώρας πρέπει να δουν απτά αποτελέσματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μετά να θέσουν υπό συζήτηση το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού μνημονίου», σημειώνει μεταξύ άλλων το IIF.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου, του Χάρβαρντ, ξεκαθάρισε πως νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «δεν οραματίζομαι περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα», εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος από την τρόικα. Ωστόσο, φρόντισε να επισημάνει, ότι η ελληνική υπόθεση είναι «μοναδική» στην ευρωζώνη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...