Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σουλτς για συνάντηση με Τσίπρα:είχαμε μια ζωντανή συζήτηση

Σουλτς για συνάντηση με Τσίπρα:είχαμε μια ζωντανή συζήτηση
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στην κατ΄ιδία συζήτηση που είχε μαζί του, του είπε ότι «όπως βλέπεις σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό».

Ο κ. Σουλτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επεσήμανε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο, όπως είπε, επειδή είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά λόγω και της σοβαρής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα.
«Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι για
την υπέρβαση της κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι κοινωνικές εντάσεις και οι διαδηλώσεις του προκαλούν θλίψη, είτε αυτές συμβαίνουν στην Αθήνα, είτε στη Μαδρίτη, είτε στη Λισαβόνα. Ανέφερε δε ότι όλοι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν το διάλογό τους με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν αυτονόητο να συνομιλούν με όλα τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας.

Ο κ. Σούλτς δήλωσε ακόμη ότι η φιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σημείωσε ότι υπάρχουν ελπίδες να υπάρχει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.

Ανέφερε ότι μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πριν τοποθετηθεί συνολικά, είναι υποχρεωμένος να περιμένει την έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία. Διευκρίνισε δε
ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η ανάκαμψη και η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συμβαδίζουν.

Τόνισε, πάντως, ότι επείγει η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και ότι προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξει διεθνής υποστήριξη.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής», επισήμανε ότι μετέρχεται αποκρουστική βία, καταπατά όλες τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να έχει καμίας μορφής διαλόγου μαζί της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός και ότι για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διάλογος.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι με την πολιτική της Τρόικας η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση, τονίζοντας την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα.

Σημείωσε δε ότι απειλή συνιστά η κινδυνολογία, εντός και εκτός Ελλάδας, για έξοδο της χώρας από το ευρώ και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η οικονομική συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και που ανατροφοδοτεί την ύφεση. Η συνταγή
αυτή, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «θα γίνει λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απέναντι στην Τρόικα θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, με σεβασμό προς τον ευρωπαίο φορολογούμενο που επιβαρύνεται.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής «δεν βγαίνει», τονίζοντας ότι πρέπει «να σταματήσουμε το λάθος τώρα».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...