Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Κλειδώνει» το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ,

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τα κεντρικά Γραφεία του κόμματος, στην οδο Ιπποκράτους, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Εισερχόμενος ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. «Όχι τέτοια νούμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για το πακέτο των μέτρων τον υπεύθυνο Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, εν όψει της κρίσιμης σύσκεψης των αρχηγών, την Πέμπτη το πρωί στις 10:30.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, όπως και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000
υπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, στα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση ανέφεραν ότι άλλαξε στο συνολικό πακέτο και η αναλογία δαπανών - εσόδων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αντί των 11,9 δισ. ευρώ, αναζητούνται 10,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 3 δισ. ευρώ (αντί των 2 δισ. ευρώ) από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Την Παρασκευή τα μέτρα θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group, την προπαρασκευαστική συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ευρωζώνης.

Ακολούθως, τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας (Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μορς από την Κομισιόν) για την τελική διαπραγμάτευση του πακέτου μέτρων.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και επέλθει συμφωνία μεταξύ όλων των μερών, το πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από το τακτικό Eurogroup.
Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...