Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε: οι Γερμανοί χάνουμε περισσότερα από μία ελληνική αποτυχία

Σόιμπλε: οι Γερμανοί χάνουμε περισσότερα από μία ελληνική αποτυχία«Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Deutsche Welle TV, σε συνέντευξή του η οποία θα προβληθεί την Κυριακή.

Ο τίτλος που δίνει το γερμανικό κανάλι στο ρεπορτάζ-προαναγγελία της συνέντευξης είναι «Σαφώς και θέλω την Ελλάδα στην ευρωζώνη», ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ φέρεται να επαναλαμβάνει «Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε αστάθεια για το ευρώ, ο κ.Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό από την πλευρά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικα», όπως υπογραμμίζει.

Οι Γερμανοί θα χάσουμε τα περισσότερα
«Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς ότι οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς» παραδέχεται ο κ.Σόιμπλε, απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε 2-3 χρόνια. Μάλιστα, σημειώνει ότι το δεύτερο Μνημόνιο έχει ορίζοντα το 2020 και είναι ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό
- πρόγραμμα.

«Και αντίστροφα, θα πρέπει να πούμε ότι οι Γερμανοί αντλούν από το κοινό νόμισμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Για αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες», παραδέχεται ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης, ο κ. Σόιμπλε υπενθυμίζει ότι το Ταμείο έχει μια σημαντική λειτουργία, καθώς έχει την μεγαλύτερη εμπειρία και είναι «υπεράνω υποψίας» σε σύγκριση με έναν ευρωπαϊκό θεσμό. «Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η βοήθεια έχει νόημα μόνο εάν μακροπρόθεσμα οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Εάν απλά συμβάλλει στην μετατόπιση των προβλημάτων και όχι στη λύση τους, τότε δεν έχει νόημα. Για τον λόγο αυτό λέω ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια δεν θα πρέπει να γίνει βαρέλι δίχως πάτο», καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Νουθεσίες προς τον Βάιντμαν
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η ημι-δημόσια αντιπαράθεση βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος στου Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν στις πρόσφατες αποφάσεις για αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

«Ο κόσμος είναι βαθιά ανασφαλής και οι κεντρικές τράπεζες ανήκουν στους θεσμούς τους οποίους οι πολίτες καταρχήν εμπιστεύονται», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξης που έχει παραχωρήσει στην αυριανή έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και επικρίνει ακόμη τους πανεπιστημιακούς που είναι αντίθετοι με την πολιτική του: «Το βρίσκω πάντα ενδιαφέρον όταν με επισκέπτονται οι πιο δριμείς επικριτές μου. Τότε ρωτάω, "τι θα κάνατε εσείς διαφορετικά;" και, ακόμη και οι πλέον γνωστοί σκεπτικιστές λένε "τίποτα επί της ουσίας". «Μήπως να το έλεγαν αυτό και δημοσίως;», διερωτάται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.



«Αχτίδα φωτός» βλέπει και ο Βεστερβέλε
«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Βεστερβέλε τονίζει ότι «πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στο να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» και υπενθυμίζει ότι για αυτόν τον λόγο την άνοιξη του 2010, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, ψηφίστηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε παραδέχεται ωστόσο ότι «τα γερμανικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι με χέρι με τα ευρωπαϊκά» και ότι η σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από τη σταθερότητα του νομίσματός μας. «Η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να πάει καλά εάν μακροπρόθεσμα η Ευρώπη δεν πάει καλά», δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν υπάρχουν δύο ταχύτητες Δικαίου στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η οποία ενίσχυσε τον ρόλο του Κοινοβουλίου στο δίκαιο του προϋπολογισμού, ενώ η Ελλάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μεγάλα τμήματα του αντίστοιχου δικαίου της, ο κ. Βεστερβέλε δηλώνει: «Όχι. Αλλά ο καθένας που μπαίνει σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής γνωρίζει ότι πρέπει να πράξει το καθήκον του. Είναι αυτονόητο ότι θα ελέγχεται για την πρόοδο των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. 'Αλλωστε έχουμε και την τρόικα, την έκθεση της οποίας για την κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένουμε».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καταδικάζει πάντως ευθέως την πρόσφατη επιθετική ρητορική Γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών εναντίον της Ελλάδας. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ περί παραδειγματισμού της Ελλάδας, ο κ. Βεστερβέλε κάνει λόγο για «φοβερή λέξη» και συνεχίζει: «Εμείς οι Γερμανοί δεν παραδειγματίζουμε μέσω άλλων λαών. Τώρα σχηματίζεται η εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Το «Made in Germany» πρέπει και στο εξής να ακούγεται θετικά».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...