Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κόβουν 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από ελληνικής πλευράς "κλείδωσαν" μέτρα περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7,5 δισ. μισθοί και συντάξεις) αν και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει περικοπές 11,5 δισ. Το 1 δισ.
που λείπει, όπως προϊδέαζαν αρμόδιες πηγές, πιθανότατα θα εξευρεθεί από πρόσθετα φορολογικά μέτρα που, εφόσον συναινέσει η Τρόικα, θα φτάσουν στα 3 δισ (αντί 2 δισ. που σχεδιαζόταν αρχικά) για να καλυφθεί το "πακέτο" των 13,5 δισ. ευρώ.

Από το "πάγωμα" των περικοπών στα 10,5 δισ. φαίνεται πως διασώζωνται τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά πιθανότατα να αποφευχθούν και οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Επίσης διαφαίνεται πως δεν θα χάσουν το ΕΚΑΣ οι ηλικίας 64 ετών και άνω, αντί των 65 ετών που είχε τεθεί αρχικά ως κατώτατο όριο ηλικίας για τη χορήγησή του.


Αντιθέτως από 1-1-2013 θα ξεκινήσει το "λουτρό αίματος" σε μισθούς και συντάξεις, αν και η ΔΗΜΑΡ βάζει "κόκκινες γραμμές" ειδικά στις πιέσεις της Τρόικα για απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο για 15.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο σε σημείο "χωρίς επιστροφή" βρίσκονται πια: -αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 από τα 65 -κόψιμο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 2-10% από τα 1000 ευρώ μικτά και πάνω. - κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης εκτός απο τις συντάξεις; του ΟΓΑ - κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας στο δημόσιο. -περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων ή και πλήρης κατάργησή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Αλλά και στο μέτωπο των φόρων αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών. Προωθούνται μέτρα όπως:

- φόρος 30% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο όριο για επαγγελματίες και επιτηδευματίες εν γένει. - λιγότερα φορολογικά κλιμάκια για περισσότερο φόρο εισοδήματος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (με μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα 30.000 ή και τα 20.000 ευρώ και άνω). - κατάργηση φοροαπαλλαγών και - πλήρης κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με εντολή Ν.Δ λογοκρισία ΕΡΤ σε όλες τις ειδήσεις από την περιφέρεια λόγω Λέσβου

Εδώ και λίγες ώρες οι δημοσιογράφοι όλων των περιφερειακών Μέσων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ δεν μπορούν να ανεβάσουν καμία απο...