Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Προϋποθέσεις μεταρρύθμισης

Photo: theideadesk.com

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank oι εργαζόμενοι στο δημόσιο μειώθηκαν από 1.005.000 το 2009 σε 858.000 το 2012 σημειώνοντας μια μικρή αύξηση μόνο στο χώρο της Υγείας.
Το προσωπικό του δημοσίου έχει μειωθεί στα επίπεδα της δεκαετίας του 90 και οι νέες οριζόντιες περικοπές ενδέχεται να οδηγήσουν σε φυγή από το δημόσιο και των όσων ικανών (σσ. είναι αρκετοί) ανθρώπων έχουν απομείνει.

«Είναι πλέον προφανές, επισημαίνει η Τράπεζα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα χωρίς να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να γίνουν προσλήψεις και νέων υπαλλήλων με νέο καθεστώς υπηρεσιακής εξέλιξης και αμοιβών».
Η θέση της τράπεζας ωστόσο δεν είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν απολύσεις στο δημόσιο. Ίσα-ισα υπογραμμίζει ότι η άρνηση των απολύσεων από το δημόσιο εκτός από τους πελάτες των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει απλά την πλήρη ακινησία του τέρατος που οδήγησε τη χώρα μαζί με άλλα στη χρεωκοπία.
Σε απλά ελληνικά η μεταρρύθμιση του κράτους με τη δημιουργία μηχανισμών που πραγματικά να το
καθιστούν εργαλείο ανάπτυξης είναι αδύνατη χωρίς να απολυθούν παλιοί, λιγότερο καταρτισμένοι και χρήσιμοι ώστε να προσληφθούν νέοι που πιθανόν να αμοίβονται και περισσότερο καθώς θα είναι
λιγότεροι, ενταγμένοι σε νέες δομές και άρα πιο παραγωγικοί.
Το να υπόσχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές είναι ανεδαφικό, είναι κάτι που του υπενθύμισε χθές ο κ Σόιμπλε. Θα ηταν χρησιμότερο να πεί ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...