Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η τρόικα ξαναχτυπά με όπλο το Spiegel

http://newpost.gr/post/155930/i-troika-ksanaxtypa-me-oplo-to-Spiegel/

Εν τέλει, αυτοί της τρόικας δεν είναι καθόλου καλά παιδιά. Λίγα εικοσιτετράωρα αφού διέρρευσαν οι λεπτομέρειες για τον καυγά του Στουρνάρα με τον Τομσεν και αφού κυκλοφόρησαν τα κυριακάτικα φύλλα με τις «ηρωϊκές λεπτομέρειες», η τρόικα επέστρεψε το χτύπημα μέσω του συνήθους υπόπτου που λέγεται «Spiegel».

Σε ανυπόγραφο δημοσίευμα του στην ηλεκτρονική έκδοση το Spiegel, επικαλούμενο κύκλους της τρόικας αναφέρει επί λέξει ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδος εμφανίζει έλλειμμα 20 δισ. ευρώ και μόνον αν αυτή η τρύπα κλείσει μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Κατά το «Spiegel» το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις και το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός στόχων.

Το νούμερο δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, για να το αναφέρει το Spiegel όμως κάποιος του το σφύριξε. Εννοείται, ότι αν το χρηματοδοτικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 13,5 δισ. που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με την τρόικα, το ελληνικό χρέος παύει να είναι βιώσιμο και ανοίγει η συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα».
Καθώς αυτό αποτελεί μια πάγια επιθυμία του ΔΝΤ, είτε γιατί ξέρει πως δεν θα γίνει αποδεκτό και άρα έτσι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και εκτός ευρώ, είτε επειδή επιθυμεί να ασκήσει πίεση
στους Ευρωπαίους ώστε να κουρευτούν τα δάνεια του επίσημου τομέα και της ΕΚΤ μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει πως η διαρροή προκύπτει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Τόμσεν δεν άργησε να πάρει την εκδίκηση του για το ότι έγινε πρωτοσέλιδο ως καυγατζής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ελλάδα πρέπει να έχει χρεος 120% του ΑΕΠ το 2020 για να θεωρηθεί αυτό βιώσιμο. Έπρεπε επίσης να πάρει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και 2014 ώστε από το 2015 να μπορεί να χρηματοδοτεί χωρίς εξωτερική βοήθεια την αποπληρωμή του χρέους.

Αν τα μέτρα πρέπει να είναι είκοσι δισ., γιατί αυτό υπονοεί το Spiegel, το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και το χρέος δεν είναι «βιώσιμο». Βεβαίως όλα αυτά είναι εικασίες, αλλά κρίσιμες εικασίες για τις αποφάσεις που έχουν σχέση με την Ελλάδα.

Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης διέψευσαν χθες το Spiegel, τονίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι 13,5 δισ. και 20 δισ. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει και αυτά τα νούμερα έχουν βγει στο τραπέζι σε σχέση με την επιμήκυνση. Αν οι δανειστές συμφωνήσουν να πάρει η Ελλάδα παράταση δυό χρόνια για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει κατά τους υπολογισμούς ένα χρηματοδοτικό κενό στο ύψος που προβλέπει το περιοδικό.

Επιμήκυνση όμως δεν έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, άρα η διαρροή είχε σαν στόχο να δημιουργήσει σύγχυση και κακό κλίμα για την Ελλάδα. Στη διαπραγμάτευση, οι της τρόικα αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά... killers.

Και ποιος ξέρει το θα στοιχίσει στην Ελλάδα, να το μαζέψουν...
           newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...