Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

«Να σταματήσουν την επίθεση»

«Η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και η ισορροπία των μέτρων έχει διαταραχθεί» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του θα συμβάλλει στην οριστικοποίηση και στη ψήφιση των μέτρων, όμως αντιτίθεται στον οριζόντιο χαρακτήρα τους. Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να πάει στη σύνοδο κορυφής έχοντας ψηφίσει τα μέτρα. Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση για αργούς ρυθμούς (ίσως ήταν και αιχμή περί ανασχηματισμού) και υπενθύμισε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάπτυξη των μέτρων σε δύο τετραετίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση, ενώ, αναφερόμενος στις σχέσεις των εταίρων είπε ότι: «δεν κάνουμε κοινωνικές σχέσεις μεταξύ μας, το ζήτημα είναι να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα»
«Να σταματήσει η τρόικα να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία» είπε ο Φ. Κουβέλης «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αποτυπώνοντας και τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών.
Οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις των εταιρίων γίνονται κάτω από βαρύ κλίμα αφού, με κάποιον τρόπο, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να διατηρήσουν και τα προσχήματα. Η χθεσινή επίθεση του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση αυτό επιβεβαιώνει: την ανάγκη ύπαρξης διακριτών ρόλων και διαχωριστικών γραμμών επάνω στην πολιτική σκηνή.
Αλλά και τεχνικά η διαπραγμάτευση διεξάγεται κάτω από αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες. Ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στους κυβερνητικούς εταίρους τα δεδομένα από τη δική του διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με αυτά, οι τεχνοκράτες της τρόικας εμφανίζονται
άκαμπτοι στις απαιτήσεις τους, δεν πείθονται από τις προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα και απαιτούν μεγάλη έκταση οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και αύξηση των ορίων ηλικίας. Πρόκειται για μέτρα που περνούν τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» των εταιρίων και φυσικά αναιρούν τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Προηγήθηκε η σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, κατά την αναζήτηση των 2.5 δισ ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Αν το αδιέξοδο διατηρηθεί, τότε είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να αναζητήσει πολιτική διέξοδο, επιδιώκοντας την άμεση παρέμβαση των ξένων ηγετών.
Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται να μην επιτευχθεί ούτε τότε συμφωνία, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι είναι λογικό να θεωρήσουν ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να σηκώσει το πολιτικό βάρος των μέτρων.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...