Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, άλμα Χρυσής Αυγής

Δυο νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις σαββατιάτικες εφημερίδες. Δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» καταγράφει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθώς πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,8% έναντι 19,6% της ΝΔ. Την ίδια ώρα, τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,8%. Σε δεύτερη δημοσκόπηση της ετερείας Rass για την εφημερίδα Παραπολιτικά, υπάρχει διαφορετική καταγραφή καθώς η ΝΔ προπορεύεται με ποσοστό 24,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 23,1%. Και σε αυτή την έρευνα πάντως η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,3%.
Metron Analysis: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη η Χρυσή Αυγή
Την ανατροπή του ευνοϊκού για την τρικομματική κυβέρνηση μετεκλογικού σκηνικού αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Επενδυτής που δημοσιεύεται στην έκδοση της 22ας Σεπτεμβρίου και την οποία προδημοσιεύει το Κέρδος. Εάν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν εκλογές, θα προέκυπτε επτακομματική Βουλή, με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη τη Ν.Δ., τρίτη τη Χρυσή Αυγή, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στη δημοτικότητα των αρχηγών των κομμάτων, άνοδο (οριακή) παρουσιάζει ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής - βρίσκεται πάντως στην έκτη θέση - με εκείνη των υπόλοιπων αρχηγών να «πέφτει». Ωστόσο, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Φώτης Κουβέλης, της ΔΗΜΑΡ, δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ακολουθούν Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαθέτει θετική αποτίμηση για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του (36%), σε ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από την Κυβέρνηση στο σύνολο της και
ειδικά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ιδιαίτερα υψηλή αξιολόγηση με 80%.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι αρνητικές κρίσεις για την πορεία της χώρας επιστρέφουν στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν προεκλογικά (68%). Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα έχει προφανώς εξανεμίσει τις προσδοκίες και έχει εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών που στρέφονται σε σαφώς πιο αντιμνημονιακές απόψεις. Το 57% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημνονίου, ανατρέποντας την «ισοπαλία» (48%- 48%) που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, στο αντίστοιχο ερώτημα «εφαρμογή και βελτίωση ή καταγγελία».
Η άνοδος των αντιμνημονιακών απόψεων συνοδεύεται και από την εκ νέου ενίσχυση των απαισιόδοξων εκτιμήσεων ότι τελικά η χώρα θα χρεοκοπήσει (44%) και οδηγεί την κυβέρνηση σε οριακό σημείο. Η αποδοχή της καταγράφεται μόλις στο 34%, πολύ κάτω από το άθροισμα 48% της εκλογικής δύναμης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. και το ΠαΣοΚ καταγράφουν απώλειες συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, η ΔημΑρ συγκρατεί τις δυνάμεις της, ενώ ο ΣυΡιζΑ επίσης διατηρεί τις δυνάμεις του και περνάει στην πρώτη θέση τόσο της πρόθεσης όσο και της εκτίμησης ψήφου. Ωστόσο, η πραγματικά σημαντική μεταβολή στην πρόθεση ψήφου, είναι αυτή που αφορά στην Χ.Α., η οποία στην εκτίμηση, αγγίζει σχεδόν το 12% από το 6,9% που κατέγραψε στις εκλογές.

Σύμφωνα και με τα ευρήματα της έρευνας, η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι στενά συνδεδεμένη με την γενικότερη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης και την απαρέσκεια για την Πολιτική, για το κοινοβούλιο, ή τις έννοιες Δεξιά και Αριστερά που χαρακτηρίζουν ευρύ τμήμα των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα για το «ποιο κόμμα πιστεύουν ότι είναι πιο κοντά στον λαό», αναδεικνύουν πρώτο το «Κανένα» (34%), με μεγάλη διαφορά από τα τρία επόμενα (ΣυΡιζΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή).
Rass: Μικρό προβάδισμα ΝΔ, άλμα της Χρυσής Αυγής
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 24.2% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τέταρτη θέση.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:
ΝΔ 24,2%
ΣΥΡΙΖΑ 23,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,3%
ΠΑΣΟΚ 8,2%
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 6,3%
ΔΗΜΑΡ 5,2%, ΚΚΕ 4,6%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,3%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1,1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2%
Άκυρο λευκό 3,4%
Άλλο 3,1%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει 41,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%, ενώ η απάντηση «κανένας» εμφανίζει ποσοστό 27,7%.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημόσια Υγεία… στη Χάρυβδη

Του Κώστα Λουλουδάκη (Ιουλιανού) «Κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» Carl Schmitt,  Πολιτική Θεολο...