Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εντονη αντίδραση Βενιζέλου και Κουβέλη στις απαιτήσεις της Τρόικας

%CE%94%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7+%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82+%CE%BF%CE%B9+%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CE%AF+%CE%BC%CE%B5%2E%2E%2E+%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CF%8C+%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF

Ανοιχτό παραμένει το πακέτο των μέτρων, και μετά τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού το νέο ραντεβού των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης. τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι τίποτε δεν έχει κλεισει οριστικά, καλώντας την "τρόικα να πάψει να επιτίθεται στον ελληνικό λαό γιατί έχει υπερβεί τις
δυνατότητές του".
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι είναι μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και αποφεύγοντας να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα κλειδώσουν τα μέτρα, περιορίστηκε να πει "ελπίζω σύντομα". Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να έχουν το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, διήρκεσε περισσότερο από 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε με φόντο την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον τρόπο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα, τότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Κυριακή. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι αν η δυστοκία συνεχιστεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει την
ευθύνη της τελικής επιλογής.
«Η κατάσταση περιγράφεται στη δήλωση του Γ. Στουρνάρα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την
ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα
ασθενέστερα στρώματα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές και έκαναν λόγο για «συγκρατημένη βεβαιότητα» ότι «θα τα βρει η κυβέρνηση με την Τρόικα» μέχρι την Κυριακή.
«Αναζητείται η χρυσή τομή στις προδιαγραφές που βάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα», πρόσθεταν οι κυβερνητικές πηγές.
Ευ. Βενιζέλος: «Υπερβολικό το ύψος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις»
Επιφυλάξεις σχετικά με την «εσωτερική ισορροπία» του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είχε συμφωνηθεί ότι από τα 11,5 δισ. μόνο τα 6,5 δισ. θα προέρχονταν από την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα 5 δισ. από τις περικοπές των δαπανών του κράτους. Ήδη, τόνισε, αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί και επέρριψε, έμμεσα ευθύνες στην τρόικα και στους υπουργούς, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και τεκμηριωμένη συμβολή στην περικοπή δαπανών. Και χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 8 δισ., το οποίο προβλέπεται από το πακέτο να αντληθεί από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι ότι η τελική εσωτερική κατανομή του κόστους των μέτρων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική συμφωνία. Επανέλαβε επίσης τη θέση του Κινήματος ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα και αυτό, όπως είπε, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.
Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της κυβέρνησης και της τρόικας. Γι αυτό και δε θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή, όπως ανέμενε ο κ. Βενιζέλος, αλλά μάλλον την επόμενη Τετάρτη. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει η σύσκεψη και να κλείσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διότι ο ίδιος θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το πακέτο να κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί η εκκρεμότητα δεν ωφελεί τη χώρα. «Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει όπως- όπως και σε βάρος ή και τιμωρία της κοινωνίας, όπως το έχει κάνει πολλές φορές η τρόικα.
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ και οι οποίες ήθελαν να απευθύνεται πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «ελάτε κι εσείς στη διαπραγμάτευση». Το λένε άκομψα και δεν το εννοούν, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επανήλθε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως τόνισε, αν είχε συγκροτηθεί, όλες οι διαπραγματεύσεις θα είχαν γίνει από κοινού.
Τα μέτρα, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να έρθουν στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, μια κι έξω και να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη ιστορία, μαζί με τα αντίβαρά της, ένα από τα οποία θα πρέπει να είναι και η καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη συζητήθηκε, σήμερα, για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης και η εφαρμογή των μέτρων σε δύο φάσεις και η πρόταση αυτή θα τεθεί στην τρόικα από τη διαπραγματευτική ομάδα. Με βάση την πρόταση αυτή αν στην πρώτη φάση, των δύο ετών, η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που θα τεθούν, τότε δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης φάσης.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι έχει λήξει η υπόθεση των ισοδύναμων μέτρων τα οποία απέτυχαν. Και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα φορολογικά έσοδα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τρόικα ζητάει έσοδα 2 δισ., αλλά μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακά έσοδα με ένα εθνικό φορολογικό σχέδιο και ανέφερε ως παράδειγμα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία δεν εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η σύσκεψη, όπως πάντα, έγινε σε καλό κλίμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το κλίμα στην κοινωνία.
ΣΥΡΙΖΑ
«Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν την κορύφωση της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην Τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και η αδυναμία τους να υπερασπιστούν μπροστά στο λαό το νέο πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής και οικονομικής ισοπέδωσης».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...